Care Label Project

WE WILLEN DE WASGEWOONTEN VAN VANDAAG DOORBREKEN

Waarom? 70% van de kledingstukken die we bezitten worden weggegooid lang voordat ze weggegooid moeten worden en toch blijven we verouderde wasinstructies uit de jaren '50 gebruiken. Er is verandering nodig.

HET CARE LABEL PROJECT

Het Care Label Project is onze manier om als fabrikanten van huishoudtoestellen, als designers en als producenten anderen te inspireren, te informeren en te ondersteunen in de manier waarop wij allemaal zorg dragen voor onze kledingstukken. We mogen onze delicate stoffen niet langer het etiket ‘Alleen droogkuis' geven, we moeten stoppen met wassen op hoge temperaturen en we mogen niet langer angst hebben om wol in onze machines te wassen. De wasvoorschriften die ons richtlijnen moeten geven brengen ons vaak nog meer in de war.

NIET OVERWASSEN

Met The Care Label Project keren we die gewoonte om. Om te beginnen starten we een volledig nieuw wasvoorschrift - ‘Niet overwassen’ - naast een exclusieve collectie designerkledingstukken met in het labo getest verzorgingsadvies en een moderne gids voor de verzorging van stoffen. Verander met ons de toekomst van de mode, één etiket per keer.


WASVOORSCHRIFTEN IN VRAAG STELLEN

We zijn een samenwerking aangegaan met een hele reeks jonge designers en kledingproducenten die onze passie voor innovatie in de modesector delen. Samen hebben we een aantal verzorgingslabels in vraag gesteld door de kledingstukken van de designers te testen in ons onderzoekslabo met moderne wastoestellen.

30 GRADEN

Wat de meesten onder ons niet weten is dat de temperatuurlabels de maximum wastemperatuur aangeven, niet de aanbevolen wastemperatuur. Wanneer je op lagere temperaturen wast, verleng je de levensduur van je kledingstukken waardoor ze langer als nieuw aanvoelen. Wassen op lage temperaturen is ook beter voor je energiefactuur - overschakelen van 40 naar 30 graden kan je bijvoorbeeld tot wel 60% van jouw verbruik besparen.

Wist u dit?

De gemiddelde wastemperatuur in Europa is 41°C

Door je kledingstukken en jeans minder vaak te wassen en op lagere temperaturen, wordt hun levensduur verlengd.

Han Ates

Londen, VK

ALLEEN DROOGKUIS 

“Alleen droogkuis" staat op onze meest delicate stoffen en kledingstukken. Hoewel je met droogkuis je kledingstukken schoon krijgt, is het een proces met intensieve chemicaliën die belastend zijn voor het kledingstuk en het milieu. Vandaag vermijden een of drie mensen de aankoop van kledingstukken die het label 'alleen droogkuis' hebben omdat het zoveel moeite is. Maar dankzij recente ontwikkelingen in wastechnologie en wasmiddelen, kunnen kledingstukken met een 'alleen droogkuis' label nu ook rechtstreeks in de wasmachine door gebruik te maken van zachtere wascycli, lagere temperaturen en speciale drooginstellingen.

Sommige kledingstukken dragen echter het 'alleen droogkuis' label voor een reden. Ze bevatten afwerkingen of materiaal waarvan de kleur of vorm kan veranderen wanneer je ze thuis wast. Gelukkig zijn chemicaliën niet je enige optie; tegenwoordig worden bij droogkuis groenere methoden gebruikt zoals nat reinigen en oplosmiddelen op basis van koolstofdioxide. Dus als je toch een bezoek aan de droogkuis moet brengen, let er dan op dat je een milieuvriendelijke droogkuis uitkiest.

Wist je dit?

55% van de mensen gebruikt droogkuisdiensten, maar slechts de helft is daarvan tevreden

Veel kledingstukken 'alleen bedoeld voor droogkuis' kunnen op lagere temperaturen worden gewassen in een wasmachine.

Doriane van Overeem

Brussel, België

NIET IN DE DROOGKAST

Dit verzorgingslabel wordt door veel mensen gezien als een instructie om het kledingstuk aan de lucht te laten drogen in plaats van in de droogkast . Hoewel dit klopt voor sommige kledingstukken, zullen heel wat gevoelige materialen zoals outdoor- en waterafstotende materialen langer goed blijven als ze met het juiste programma gedroogd worden in de droogkast. Met de meeste nieuwe technologieën kunnen zelfs delicate stoffen zoals zijde en wol in de droogkast. Kijk uit naar droogkasten met het Woolmark certificaat waarmee je zelfs de fijnste wol met het volste vertrouwen kunt drogen.

Wist je dit?

70% van de mensen neemt de wasgewoonten van hun ouders over

Volgens mij kan je alles in de droogkast drogen, je moet alleen het juiste programma gebruiken.

Tim Labenda

Berlijn, Duitsland

UITSLUITEND HANDWAS

Veel mensen denken dat handwas de zachtste manier is om een delicaat kledingstuk te wassen. Dit is wat onze ouders ons hebben aangeleerd en wat het etiket aangeeft. Maar in onze huidige wereld, met moderne machines, klopt dat niet meer.

Handwas verbruikt zowel tijd als water, en zet de vezels onder druk. Wanneer je met de hand wast en het kledingstuk tegen zichzelf wrijft, ben je meestal ruwer dan je denkt. Wanneer je daarentegen een zachte wascyclus met lage temperaturen kiest, krijg je propere was zonder je kleding te mishandelen. Tot wel 75% project van ons wast kledingstukken met de hand, maar slechts een kwart hiervan is tevreden met het resultaat.

Wist je dit?

Door de levensduur van kleding te verlengen met een extra negen maanden vermindert de voetafdruk van koolstof, afval en water met zo'n 20-30% elk

Je kan een gebreid kledingstuk wassen met een zachte cyclus, in plaats van het met de hand te wassen.

Clara Martin

Londen, VK


DE CARE LABEL COLLECTIE

Blader door de collectie met indrukwekkende kledingstukken van de 16 ontwerpers, allemaal gewassen volgens het moderne verzorgingsadvies van AEG, ontwikkeld aan de hand van tests in ons onderzoekslabo. Deze mooie kledingstukken verdienen het om juist behandeld te worden.

Download het lookbook

Download ons Care Label Project lookbook voor nog meer informatie en inspiratie van alle deelnemende ontwerpers.
Download het lookbook


DE MODERNE VERZORGINGSGIDS

Veel mensen gebruiken nog steeds verouderde verzorgingsinstructies uit de jaren '50. Wij hebben een moderne verzorgingsgids ontwikkeld in het AEG-labo voor research en development,

 • Alleen handwas

  Wanneer je met de hand wast en het kledingstuk tegen zichzelf wrijft, ben je meestal ruwer dan je denkt. De meeste kledingstukken die bestemd zijn voor handwas zullen er baat bij hebben om met een zachte cyclus in een moderne wasmachine gewassen te worden, in plaats van op de ouderwetse manier door handwas die de vezels belast.

 • 30 graden

  Hogere temperaturen betekenden vroeger schonere kleding, maar dat klopt niet meer helemaal. Wassen op lagere temperaturen is goed voor jouw kleding en het milieu.

 • Strijken

  Voor delicate stoffen zoals zijde, of voor kledingstukken met details zoals bijvoorbeeld knopen en ritsen, is het vaker gemakkelijker en voorzichtiger om het stoomprogramma te gebruiken in plaats van een strijkijzer. Als je een strijkijzer gebruik op dit soort kledingstukken, zorg er dan voor dat je niet te hard op de details drukt en gebruik de instellingen die worden aangeraden in het etiket.

 • Niet drogen in de droogkast

  Wanneer je de machine te vol laadt, kan je kleding makkelijk in de war geraken. De machine te leeg laten draaien verspilt dan weer energie en dus ook geld. Het is ook beter om automatische programma's te gebruiken in plaats van getimede cycli aangezien de machine kan voorkomen dat je kleding krimpt door het precieze vochtigheidsniveau in je stoffen te meten.

 • Alleen droogkuis

  Dankzij recente ontwikkelingen in wastechnologie en wasmiddelen kunnen kledingstukken met een 'alleen droogkuis' label nu ook rechtstreeks in de wasmachine zonder ze te beschadigingen door gebruik te maken van zachtere wascycli, lagere temperaturen en speciale drooginstellingen.

 • Niet overwassen

  Om te benadrukken hoe belangrijk het is om twee keer na te denken voordat je jouw kledingstukken in de wasmachine stopt, lanceren we een volledig nieuw verzorgingslabel - Niet overwassen. In combinatie hiermee heeft AEG oplossingen ontwikkeld zodat het niet langer nodig is om zo vaak te wassen.


CARE LABEL PROJECT PARTNERS

We kunnen dit niet alleen doen. Onze partners spelen een belangrijke rol in het Care Label Project. Bent u een modemerk dat deel wil uitmaken van het Care Label Project? We geven gratis 20.000 "Niet overwassen" etiketten weg. Samen kunnen we werkelijke veranderingen tot stand brengen. Klik hier!

ELECTROLUX

Electrolux, het moederbedrijf van AEG, is een wereldleider in huishoudtoestellen dat zich baseert op uitgebreide consumenteninzichten en producten ontwikkelt in nauwe samenwerking met professionele gebruikers. Electrolux biedt goed ontworpen, innovatieve oplossingen aan voor huishoudens en bedrijven, met producten zoals koelkasten, vaatwassers, wasmachines, kleine huishoudtoestellen en meer. Electrolux ontving de 2017 Gold Class Award in RobecoSAM's Sustainability Yearbook, een jaarlijkse beoordeling van de duurzaamheidsprestaties van 's werelds grootste bedrijven.

 • The Woolmark Company

  The Woolmark Company is de internationale autoriteit op het gebied van wol. Het Woolmark logo is één van 's werelds meest erkende en gerespecteerde merken. Het biedt garantie van de hoogste kwaliteit, en vertegenwoordigt een baanbrekende uitmuntendheid en innovatie van de boerderij tot het afgewerkte product. The Woolmark Company is een dochteronderneming van Australian Wool Innovation, een non-profitorganisatie die wordt uitgebaat door meer dan 55.000 wolproducenten.

  Bezoek website

 • Fashion Revolution

  Fashion Revolution is een internationale non-profit organisatie die zich verenigt rond een jaarlijkse campagne, waarbij het bewustzijn wordt gewekt rond "de ware kost van mode". De campagne wil de wereld tonen dat verandering mogelijk is en viert iedereen die betrokken is bij het creëren van een duurzamere toekomst. Fashion Revolution concentreerde zich aanvankelijk vooral op de productiefase, maar kijkt nu ook naar de nazorg, en de mogelijkheden van een duurzamere ingesteldheid.

  Website bezoeken

 • Not just a label

  NOT JUST A LABEL (NJAL) is 's werelds toonaangevende designerplatform om de hedendaagse pioniers in de hedendaagse mode te etaleren en stimuleren. NJAL moedigt ontwerpers aan om mode te produceren die duurzaam is en lokale gemeenschappen en artisanaal vakmanschap ondersteunt. NJAL heeft een voortrekkersrol gespeeld in een revolutionaire aanpak voor de mode-industrie, buiten de politiek en de bestaande systemen die nadelig zijn voor de groei en integriteit van zijn ontwerpers.

  Bezoek website