Tips

Gezond en budgetvriendelijk op kot

Tip 1: maak van je restjes een maaltijd

Als je zoon of dochter op kot gaat, moet je in de week plots minder grote porties klaarmaken. Je kan er echter ook voor kiezen om af en toe een portie voor je student te voorzien en deze in te vriezen. Zo kan je op zondagavond alvast één of twee gezonde maaltijden meegeven wanneer ze naar hun kot vertrekken. Met een diepvriezer met FrostMatic-functie worden verse producten sneller ingevroren zodat hun smaak, kleur en voedingswaarde beter behouden blijft.

Als de student tijdens de week zelf aan het koken slaat, is het sowieso het voordeligst om een grotere portie klaar te maken. Ofwel om te delen met de kotgenoten ofwel om de volgende dag nog een keer van te eten (of in te vriezen als ze een diepvriezer of vriesvakje hebben). Op die manier kunnen ze geld uitsparen en hebben ze de volgende dag meer tijd om … te studeren.

Om efficiënt gebruik te maken van de beperkte koelkastruimte op kot, investeer je best meteen in goede plastic of glazen potjes om goed te stapelen. Als deze potjes meteen ook microgolfbestendig zijn, vergroot dit het gebruiksgemak.

Tip 2: zelf koken is goedkoper

De meeste ouders hebben de gewoonte om hun kinderen af en toe te laten meehelpen in de keuken. Zo raken ze al doende vertrouwd met de keuken en zullen ze later makkelijker zelf aan de slag gaan, bijvoorbeeld wanneer ze op kot zitten. Eén van de voordelen hiervan is dat een eigen potje koken meestal goedkoper is dan eten afhalen of een kant-en-klare maaltijd uit de supermarkt.

Een goede reflex, niet enkel voor de kotstudent, is de rekening van de supermarkt af en toe te bestuderen. Zo ontdek je sneller welke ingrediënten je maaltijd (onnodig) duur maken. Wie dit geregeld doet, zal al gemerkt hebben dat vleeswaren meestal de grootste hap uit het maaltijdbudget nemen. Zo nu en dan eens vegetarisch eten is dus niet enkel goed voor het milieu, maar ook voor de portefeuille.

Tip 3: Een leuk en gezond kookboek doet koken

Kookboeken zijn de bestsellers van onze tijd. De boekenwinkels liggen er vol van en de auteurs zijn dé publiekstrekkers op de Boekenbeurs. Tussen dit gigantische aanbod zijn er ook interessante kookboeken voor studenten, gericht op eenvoudige en budgetvriendelijke maaltijden. Een ideaal cadeau dus voor de beginnende kotstudent. En hoewel een fysiek exemplaar van een kookboek leuk op de boekenplank staat, kan je niet om het online aanbod en de vele handige apps heen. Even zoeken naar die sites en apps die het nauwst bij je budget en smaak aansluiten en je hebt er weer duizenden recepten en handige tips bij, recht op je smartphone.

Tip 4: Juist winkelen helpt je besparen

Iedereen heeft wel een favoriete supermarkt, vaak is dit de dichtstbijzijnde. Uiteraard zijn er prijsverschillen tussen de verschillende supermarkten, maar met enkele tips bespaar je op je boodschappen in elke winkel.

  • Het is een cliché maar met een lege maag winkelen is géén goed idee. Vermijd dus onnodige lekkernijen in je winkelmandje door enkel te winkelen wanneer je geen honger hebt.
  • Zorg voor een boodschappenlijstje. Op die manier ga je minder snel impulsaankopen doen.
  • Houd de acties van je favoriete supermarkt(en) in de gaten. Staan deze week de tomaten in promotie? Geef deze dan een plaatsje in je weekmenu.
  • Bekijk ook zeker eens de kortingen voor producten die bijna tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen. Deze zijn vaak te herkennen aan een opvallende promotie-sticker of liggen op een vaste plek in de supermarkt.
  • Geef het huismerk een kans. Meestal zijn deze producten van gelijkaardige kwaliteit als de merkproducten maar een pak goedkoper. In veel supermarkten liggen de huisproducten lager op het rek terwijl de merken op ooghoogte liggen. Vergeet je dus niet te bukken.
  • Denk aan de seizoenen. Als je jouw producten in het juiste seizoen koopt, is de aanvoer groter en de prijs dus voordeliger. Ga bovendien eens langs op de wekelijkse markt, daar zijn de prijzen vaak nog goedkoper. Of schrijf je in bij één van de vele initiatieven waarmee je rechtstreeks bij de boer kan inkopen.
  • Koop ook eens diepvriesgroenten. Deze zijn goedkoper en toch ook boordevol vitaminen omdat ze meteen na de oogst zijn diepgevroren.

Tip 5: Ontdek de vele studentenvoordelen in je studentenstad

Voor een beginnende kotstudent loont het meer dan de moeite om eens na te gaan op welke kortingen hij of zij recht heeft. Dit is in elke studentenstad anders en kan gaan van een goedkope kapbeurt tot een gratis bibliotheekkaart. Maar als student is het ook mogelijk om goedkoop of met studentenkorting te eten. In de grote steden zijn er restaurants waar korting gegeven wordt. Nog interessanter zijn de studentenrestaurants. Daar betaalt een student voor een dagschotel meestal minder dan 5 euro.

Tip 6: Snel en gezond koken met de microgolf

Een microgolf behoort in de meeste koten tot de standaarduitrusting. Het is voor de studenten het uitgelezen hulpmiddel om snel en eenvoudig iets op te warmen. Maar zelfs de meest eenvoudige magnetron kan voor veel meer dienen. Een zak diepvriesgroenten op temperatuur brengen spreekt voor zich, maar ook couscous is zo klaar in de microgolf.
Met enkele handige accessoires van AEG, tover je de microgolfoven trouwens om tot een stoomoven en maak je er de perfecte omelet in klaar.

Ontdek hier de AEG accessoires voor microgolfovens