Advies - Welke filter moet ik gebruiken voor mijn dampkap?

Laatst bijgewerkt 6/04/2022 9:55

Wist je dat er AEG koolstoffilters zijn voor je dampkap die gereinigd en opnieuw gebruikt kunnen worden? • Dampkapfilters
  Er zijn vele soorten en maten van dampkappen waar filters in geplaatst moeten worden. Ook deze filters komen in diverse soorten en maten.
  Wanneer gebruik je een vetfilter en wanneer een koolstoffilter? En wat is het verschil tussen beide filters?
  Hieronder kan je alle informatie vinden om de juiste filter te kiezen. • Recirculatie of luchtafvoer
  Kan je de lucht naar buiten afvoeren?
  - Ja, ik heb een afvoer direct naar buiten:
  Alleen een vetfilter gebruiken. De lucht wordt namelijk rechtstreeks naar buiten geblazen. Houd er rekening mee dat de lengte en het materiaal van het luchtkanaal samen met het gebruik van bochten en koppelstukken, invloed heeft op de luchtstroom. Gebruik géén koolstoffilter (ook als een koolstoffilter is meegeleverd).
  - Nee, ik heb géén afvoer naar buiten:
  Vetfilter en koolstoffilter gebruiken. Er is dan gekozen voor recirculatie. Deze dampkappen, uitgerust met koolstoffilters, zuiveren de lucht en verwijderen minuscule deeltjes en geurtjes voordat de lucht opnieuw in de keukenruimte komt.

  Tip: schakel de dampkap in op de laagste stand 10 minuten voor je begint te koken. Zo komt er alvast een luchtstroom op gang die een perfecte afzuiging garandeert. • Filters & reiniging
  Alle dampkappen zijn uitgerust met vetfilters die voedseldeeltjes en vetten uit de lucht opvangen. Deze metalen vetfilters kunnen blijvend gebruikt worden. Je hoeft ze alleen op regelmatige basis te reinigen. Dit kan met de hand: de filters eventjes laten weken in afwasmiddel en heet water en daarna reinigen. Je kan natuurlijk ook de filters mee wassen in de vaatwasser. Kies voor een programma op lage temperatuur, zoals bijvoorbeeld het Eco 50° programma.
  Lees ook het artikel: Hoe onderhoud ik de vetfilters van mijn dampkap?
  Wanneer je jouw dampkap gebruikt als recirculatie, dan zal je de koolstoffilters ongeveer om de 4 maanden moeten vervangen. Sommige koolstoffilters kun je een aantal keren hergebruiken door de koolstoffilters te regenereren. Afhankelijk van het type, kan je de koolstoffilters in de vaatwasser mee wassen en daarna laten drogen en/of ze reactiveren in de oven.
  Hieronder meer uitleg bij de verschillende koolstoffilter-types. • Koolstoffilters
  Er zijn een aantal soorten koolstoffilters te vinden in ons assortiment. Deze filters gebruik je voor recirculatie om geuren te neutraliseren.
  De verschillen tussen deze koolstoffilters:
  1. Standaard koolstoffilter
   • Vervangen na 3 tot 4 maanden.
   • Neemt tot 45% van de geuren op.
  2. Long Life koolstofflter
   • Elke 2 maanden reinigen in de vaatwasser (max. 70°C) of spoelen met heet water. 
   • Droog de filter in de oven gedurende 10 min. op 80°C (max. 100°C!) of gewoon aan de lucht.
   • Vervangen na 3 jaar.
   • Neemt tot 65-70% van de geuren op.
  3. Super Peforming koolstoffilter
   • ledere 2 tot 3 maanden regenereren in de oven. Reinig het oppervlak van de filter met een vochtige doek om alle vetaanslag weg te nemen. Plaats de filter op een bakplaat gedurende 45 minuten in een oven op 200°C. Zet de oven uit en wacht 1 uur vooraleer je de filter uit de oven haalt.
   • Vervangen na 4-5 jaar.
   • Neemt tot 85% van de geuren op.
  4. Lees ook het artikel: Hoe reinig ik de koolstoffilters van mijn dampkap?

 • De juiste filter kiezen
  Is jouw koolstoffilter aan vervanging toe of wens je een standaard koolstoffilter te vervangen door een LongLife of Super Performing filter? Check onze webshop en bestel het gewenste type. Geef via deze link het productnummer (PNC) in van jouw dampkap en krijg een overzicht van alle onderdelen.
  In de gebruiksaanwijzing kan je informatie vinden over hoe je een vet- of koolstoffilter moet vervangen of installeren. Klik rechts bovenaan dit artikel op "Vind de gebruikershandleiding".
Vind je gebruikershandleiding
Vind je gebruikershandleiding

Los problemen op en vind instructies en andere documentatie voor je toestel.

Wisselstukken en accessoires
Wisselstukken en accessoires

Vind originele wisselstukken voor jouw toestel in onze webshop en laat ze leveren tot aan je deur.