Advies - Hoe voorkom ik roestvlekken op mijn bestek?

Laatst bijgewerkt 9/03/2022 17:10

Probleem

 • Roestplekken op het bestek na afwassen in de vaatwasser
 • Er zit roest op het bestek.
 • Messen, vorken en lepels hebben bruine vlekken.

Geldt voor

 • Vaatwasser

Oplossing

De oorzaak van roestvlekken op het bestek is te herleiden tot het materiaal van het bestek of tot andere roestende onderdelen. Zwevende roest kan zich tijdens het wasproces over het gehele vaatwerk en in het interieur verspreiden.

 1. Spoel het bestek af voordat u het in de vaatwasser plaatst of start een spoelprogramma als de vaatwasser niet direct hoeft te worden gestart. Zoute of zure voedselresten (bijv. mosterd of ketchup) kunnen het roestvrijstalen oppervlak aantasten, beschadigen en leiden tot roest als ze langdurig op het bestek blijven.

 2. Doe geen voorwerpen met roestvlekken in de vaatwasser!
  Let op de verschillende materialen waarvan sommige serviezen of bestek gemaakt zijn. Zo kan de schroef roesten waarmee een messteel, een schroef op een pannensteel of een koffiepot vastzit. Dit kan leiden tot roestfilm.
  Als bestek of ander roestvrijstalen artikelen zoals bijvoorbeeld een kaasschaaf of eiersnijder gedurende langere tijd zijn blootgesteld aan fruitzuren, azijnzuur, melkzuur of zout, kan de roest zich verspreiden. Plaats deze items of onderdelen niet in de vaatwasser.

 3. Doe alleen bestek/borden in de vaatwasser die geschikt zijn om in de vaatwasser te worden gereinigd. Overeenkomstige informatie kan je terug vinden op het bestek/borden.

 4. Vermijd direct contact met andere metalen. (bijv. zilver)
  Als serviesgoed van verschillende metalen tijdens het afwassen met elkaar in contact komt, kunnen ongewenste reacties optreden. Lees ook het artikel: Hoe vermijd ik dat mijn zilveren of aluminium bestek verkleurt?

 5. Controleer of de kunststof coating van de vaatwaskorf niet beschadigd is. Als er bijvoorbeeld een gat in de plastic coating zit, kan er roest vrij komen uit het metalen frame van de korven. Nieuwe korven zijn te bestellen in onze webshop.

 6. De waterleidingen die naar de vaatwasser leiden, kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt, zoals gegalvaniseerd staal, koper en messing. De verschillende metalen kunnen met elkaar reageren waardoor er corrosie ontstaat in de leidingen. De corrosie zal uiteindelijk leiden tot roest in het water dat naar de vaatwasser leidt. Neem contact op met een loodgieter en vraag hem om de watertoevoer naar de vaatwasser te controleren.

 7. Als er roest in een vaatwasser zit, 'zweeft' het rond tijdens het wassen. Vandaar de naam "zwevende roest".
  • Zwevende roest kan overal in de vaatwasser terechtkomen.
  • Dit kan bruine vlekken op porselein veroorzaken, die op roest lijken.
  • Zwevende roest op rvs servies of bestek kan worden verwijderd met een RVS reiniger, beschikbaar in onze webshop.
  • Zwevende roest die in de onderdelen van de vaatwasser is neergedaald, moet worden verwijderd met een machinereiniger. Een geschikte 'Clean and Care'-reiniger is te bestellen via onze webshop.

 8. Als dit artikel jouw vraag niet beantwoordt, kan je contact opnemen met ons serviceteam. Dit kan telefonisch of via chat.

  Of boek zelf een service-afspraak  in. Kies de datum die jou het beste past. Klik rechts van dit artikel op "Herstelling aanvragen".

Boek een herstelling
Boek een herstelling

Maak een afspraak met één van onze gekwalificeerde AEG techniekers en ontdek onze professionele service bij je thuis.

Wisselstukken en accessoires
Wisselstukken en accessoires

Vind originele wisselstukken voor jouw toestel in onze webshop en laat ze leveren tot aan je deur.