Storing - Droogkast droogt niet goed, het drogen duurt te lang

Laatst bijgewerkt 9/12/2022 8:52

Probleem

 • Droogkast droogt niet goed
 • Droogkast geeft een slecht droogresultaat
 • Kleding is nog steeds nat aan het einde van de droogcyclus
 • Droogcyclus duurt lang (stopt niet)
 • Het drogen duurt te lang

Geldt voor

 • Droogkast met luchtafvoer
 • Condensatiedroogkast
 • Warmtepompdroogkast

Oplossing

 1. Heb je een warmtepompdroogkast? De warmtepompdroogkasten drogen zeer behoedzaam en energiezuinig bij een lage temperatuur (max. 54°C). De droogtijd zal iets langer zijn dan bij toestellen met een hoger energieverbruik, zoals een condensatiedroogkast of een droogkast met luchtafvoer. De langere droogtijd is in dit geval normaal en betreft geen storing.
  Lees ook het artikel: Hoe werkt een warmtepompdroogkast?

 2. Zorg dat je het geschikte droogprogramma kiest volgens het type wasgoed en de wassymbolen op het etiket. Handig is het programmaoverzicht in de gebruikershandleiding. Klik rechts van dit artikel op "Vind de gebruikershandleiding".

 3. Droogprogramma's zijn ofwel tijdgestuurd ofwel vochtigheidsgestuurd. Selecteer een hoger droogniveau (bv. Extra droog) voor vochtgestuurde droogprogramma's (bv. Kastdroog katoen).

 4. Als de lading uit verschillende diktes stof of verschillende soorten stof bestaat, sorteer dan het wasgoed op dikte en weefseltype en droog het apart. Afhankelijk van het model bieden sommige toestellen ook speciale programma's, zoals "JEANS" of "Dekbed", die geschikt zijn voor verschillende soorten stof of wasgoed van verschillende diktes.
  Gebruik droogballen om de vulling van een dekbed of kussen gelijkmatig te verdelen en het dekbed/kussen luchtig te houden. De droogballen zorgen er bovendien voor dat de was sneller droog is. Droogballen zijn beschikbaar in onze webshop.

 5. Stel de optie Drogen PLUS in op MAX indien de droogkast hiermee is uitgerust.

 6. Stel de optie voor het 'resterende vochtgehalte' in op het hoogste droogniveau, als de droogkast hiermee is uitgerust.
  Waterhardheid heeft een effect op de waterconductiviteit en de werking van de conductiviteitssensor in het toestel. Als u de waarde van de waterconductiviteit kent, kunt u de sensor aanpassen. Voor het beste droogresultaat, stel in op het hoogste droogniveau: CO_. Raadpleeg de handleiding voor de juiste instelling. Klik rechts van dit artikel op "Vind de gebruikershandleiding".

 7. Reinig de filter en de condensor van de droogkast.
  Lees ook het artikel: Hoe de filter en de condensor van de droogkast reinigen?

 8. Overschrijd het maximale laadvermogen niet. Overbelasting kan de warmtecirculatie rond de kleding verminderen, waardoor de droogtijd wordt verlengd.
  Opmerking: de aanduiding van de beladingshoeveelheid in de handleiding heeft altijd betrekking op het gewicht van het droge wasgoed.

 9. Zorg ervoor dat de kamertemperatuur hoger is dan +5°C en lager dan +35°C. De optimale kamertemperatuur voor de beste droogresultaten ligt tussen 19°C en 24°C.
  Als de omgevingstemperatuur te laag of te hoog is, werkt de droogkast mogelijk niet correct. Verwarm de ruimte waarin de droogkast staat tot een geschikte temperatuur, of verplaats de droogkast naar een andere kamer. Bij een te lage omgevingstemperatuur zal de droogtijd langer zijn.

 10. Bijna droge kleding kan best gedroogd worden door een tijdprogramma te kiezen met een duur van meer dan 10 minuten. Dit aangezien de laatste 10 minuten van de droogcyclus bestaat uit koelen zonder warmte. Automatische droogcycli zijn dus niet aangewezen voor kleding die nog maar licht vochtig is.

 11. Voor droogkastmodellen vanaf 2011: maak de trommelribben, de droogtrommel en de vochtmeetstrips (2 metalen die zich aan de binnenkant, onderaan de vulopening bevinden) schoon. Als deze vervuild zijn door resten wasverzachter van tijdens het wassen, kan dit slechte droogresultaten geven.

 12. Controleer of de luchtafvoerslang niet verstopt of dubbelgevouwen is (geldt enkel voor droogkasten met luchtafvoer).
  Anders kan de warme lucht niet goed worden afgevoerd en geeft dit slechte droogresultaten.

 13. Heb je nog vragen bij dit advies, neem dan contact op met onze servicedienst.
  Of maak zelf een online service afspraak. De afspraak kan 24 uur per dag geboekt worden, kies daarbij de datum die voor jou het beste past. Klik rechts bovenaan dit artikel op "Herstelling aanvragen".
  Let op: in het geval van een warmtepompdroogkast mag het toestel niet gebruikt worden tot 6 uur voorafgaand aan de serviceafspraak.
Vind je gebruikershandleiding
Vind je gebruikershandleiding

Los problemen op en vind instructies en andere documentatie voor je toestel.

Boek een herstelling
Boek een herstelling

Maak een afspraak met één van onze gekwalificeerde AEG techniekers en ontdek onze professionele service bij je thuis.

Wisselstukken en accessoires
Wisselstukken en accessoires

Vind originele wisselstukken voor jouw toestel in onze webshop en laat ze leveren tot aan je deur.