Advies - Hoe pluisjes voorkomen na het drogen in de was-droogcombinatie?

Laatst bijgewerkt 23/03/2022 16:13

Probleem

 • Pluizen op mijn was na het drogen in de was-droogcombinatie. 
 • Hoe pluisjes verwijderen van wasgoed? 
 • Was/droogcombinatie geeft pluizen op kleding na het wassen.

Geldt voor

 • Was-droogcombinatie

Oplossing

 1. Een was-droogcombinatie maakt het mogelijk om je kleding te wassen en te drogen in hetzelfde toestel. Een was-droogcombinatie heeft geen aparte pluizenfilter voor het drogen. De was-droogcombinaties mét warmtepomp zijn hier echter wel mee uitgerust.
  Tijdens de was- en/of droogfase kunnen sommige soorten stof veel pluisjes afgeven. De pluisjes die vrijkomen kunnen bij de volgende wasbeurt op je kleding gaan zitten.

 2. Hoe pluisjes op je kleding voorkomen?
  • Was donkere stoffen niet na het wassen en drogen van lichtgekleurde stoffen, en omgekeerd.
  • Laat bepaalde soort stoffen aan de lucht drogen nadat ze de eerste paar keer werden gewassen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe washandjes, wollen kledingstukken, sweatshirts, handdoeken of stoffen die veel pluisjes afgeven.
  • Controleer de kleding of handdoeken op beschadigingen. Wanneer kleding of handdoeken beschadigd zijn, kunnen de vezels zich op de andere kledingstukken verspreiden.
  • Reinig de lege trommel en de deur na elke droogcyclus met een vochtige doek. Controleer en reinig de binnenzijde van het deurrubber (manchet). Pluizen in het deurrubber (manchet) kunnen bij een volgende wasbeurt namelijk loskomen en achterblijven op de kleding.
  • Voer een speciaal reinigingsprogramma uit (Clean programma) en gebruik een machinereiniger. Een regelmatige reiniging zal ervoor zorgen dat je toestel en ook je kleding pluisvrij blijft.

 3. Hoe pluisjes op je kleding verwijderen? 
  • Over het algemeen worden pluisjes verwijderd door de kleding te wassen.
  • Het gebruik van te veel zeep kan soms een pluisachtig uiterlijk op het oppervlak van stoffen veroorzaken. Voeg daarom altijd de juiste hoeveelheid wasmiddel toe volgens de instructies van de wasmiddelfabrikant.
  • Denk er ook aan om de trommel niet te vol te doen wanneer u de droogkast gebruikt. Zie de droogcyclustabel voor maximale belading voor droogcycli in uw gebruikershandleiding. Klik rechts van dit artikel op 'Vind de gebruikershandleiding'.
  • Sommige toestellen zijn voorzien van een speciaal reinigingsprogramma (Clean programma). Dit programma kan worden gebruikt om pluisjes op het wasgoed te verwijderen en te voorkomen. De reinigingscyclus wordt gebruikt na het drogen en voor de volgende wasbeurt.
   Onderstaande instructie is voor de meeste wasdroogcombinaties toepasbaar. Raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing van het specifieke model voor de juiste instructie. Klik rechts van dit artikel op 'Vind de gebruikershandleiding'.
   1. Maak de trommel leeg.
   2. Reinig de trommel, de deurafdichting en de deur met een natte doek.
   3. Kies voor het spoelprogramma.
   4. Druk vervolgens tegelijkertijd op de toetsen "Centrifugeren" en "Tijd besparen", totdat het display CLE weergeeft, om de reinigingsfunctie te activeren.
   5. Druk op de Start/Pauze toets om het programma te starten.
    Voer het CLE-programma regelmatig uit als de was-droogcombinatie vaak wordt gebruikt!
  • Is je was-droogcombinatie niet uitgerust met een speciaal reinigingsprogramma? Kies dan een katoenprogramma op 60 graden, start met een lege trommel en gebruik de Clean & Care machinereiniger. Verkrijgbaar in onze webshop.

 • Als je bovenstaande informatie nuttig vond, laat het ons weten onder het artikel met een duim omhoog.
  Als deze informatie jouw vraag niet heeft opgelost, geef een duim omlaag en laat ons weten hoe je denkt dat het artikel kan worden verbeterd. Stel je vraag eventueel aan ons serviceteam. Dit kan telefonisch of via chat.
  Of boek direct online een service-afspraak voor een technieker. Kies de datum die jou het beste past. Klik rechtsboven dit artikel op "Herstelling aanvragen".
Vind je gebruikershandleiding
Vind je gebruikershandleiding

Los problemen op en vind instructies en andere documentatie voor je toestel.

Boek een herstelling
Boek een herstelling

Maak een afspraak met één van onze gekwalificeerde AEG techniekers en ontdek onze professionele service bij je thuis.

Wisselstukken en accessoires
Wisselstukken en accessoires

Vind originele wisselstukken voor jouw toestel in onze webshop en laat ze leveren tot aan je deur.