Taking taste further

EEN GEWELDIGE SMAAK ZIT IN DE DETAILS

Het zijn die kleine details die een doorsnee maaltijd onderscheiden van een onvergetelijke maaltijd. Daarom moet elke stap uitmuntend zijn, vanaf de voedselbron tot het serveren. Met onze toestellen en jouw vaardigheden, kunnen we zelfs het taaiste vlees botermals maken en chocoladetaart maken die smelt in je mond.

Stap 1: Bron

Door de oorsprong van je voedsel te kennen en je daarop te concentreren, ontdekt je de lekkerste, gezondste en meest duurzame manieren om smaak naar een hoger niveau te brengen. We kijken verder dan de keuken en beginnen bij de echte bron. Bij de grond en het klimaat waar je groenten en fruit worden geteeld. En de levensstijl van de dieren die je vlees en zuivel produceren. 

Twee helften avocado

Kwaliteit boven kwantiteit

Buitengewone smaak begint lang voordat u start met koken. Verkies kwaliteit boven kwantiteit bij het uitzoeken van je ingrediënten. Ga voor lekkerdere, gezondere gerechten. Tomaten die buiten zijn geteeld bevatten bijvoorbeeld twee keer zoveel vitamine C dan tomaten uit serres. Bovendien bevatten ze veel meer antioxidanten die verantwoordelijk zijn voor de smaak en het aroma. Kies dus voor kwaliteitsvolle ingrediënten om je gerechten zo lekker mogelijk te maken.

Sla in een glazen kubus als pijler voor de oorsprong van smaak verder doorvoeren

Ontdek pure smaak

Slechts enkele decennia geleden proefde onze voeding nog compleet anders. Dit komt onder meer door de opkomst van kunstmatige smaken. Onze eerste Tasteology-episode 'Bron' onderzoekt dit fenomeen. We vroegen hierbij de hulp van Mark Schatzker, een prominent auteur over dit onderwerp. Zijn inzichten zullen je helpen de echte smaak van jouw voeding te appreciëren en te overwegen wanneer je jouw ingrediënten koopt.

Een trosje verse, rauwe radijsjes
De MyAEG app

Maak het beste van geweldige ingrediënten met inspirerende ideeën en recepten om van te genieten.

De MyAEG app op een iPad

Eet lokaal. Eet seizoensgebonden.

Kwaliteitsproducten worden lokaal en seizoensgebonden gekweekt, zoals de natuur het bedoeld heeft. Wanneer een 'verse' tomaat in de supermarkt terecht komt, is hij al tot wel 9 dagen oud. Groenten en fruit blijven zich ontwikkelen na de oogst. Dus door te kiezen voor streekproducten, eet je zo'n 55 % voedzamer.

Downloaden voor iOS     Downloaden voor Android

Vlees-chef, Ludwig Maurer en een wagyu-koe
Pleased to meat you

Vlees-chef, Ludwig Maurer, fokt ook Wagyu-koeien

ONS VOEDSEL IS WAT HET EET

Ze zeggen wel eens 'je bent wat je eet' en dat geldt ook voor onze voeding. Kwaliteitsgrond zorgt bijvoorbeeld voor bessen die langer goed blijven en voedzamer zijn dan bessen van een overbewerkte grond. De levensstijl van onze vlees- en zuiveldieren heeft ook invloed op de smaak. De voeding van een koe, of ze gras eet of graan, beïnvloedt de smaak van je vlees. De twee steaks zullen ook een andere marmering en verschillende niveaus van vitaminen, mineralen en vetzuren hebben.


STAP 2: KOELEN

Een goede koeling verbetert de smaak van je gerechten nog voordat je begint met koken. Fruit smaakt alsof het vers is geplukt, vlees is altijd mals en restjes smaken even lekker als een vers bereide maaltijd. Door te begrijpen hoe je voedsel moet bewaren, kan je ervoor zorgen dat elk ingrediënt zo heerlijk mogelijk smaakt. Je kan smaak dus naar een hoger niveau brengen, zowel voor als na het koken.

Een frisse groene salade

Hou je verse voedsel vers

Verse groenten en fruit bevatten vooral water, en hun celwanden houden vocht en smaak vast. Als de temperatuur niet koud genoeg is, zullen de celwanden barsten, en zal er een verlies zijn van smaak en textuur. Sommige producten blijven langer vers op lagere temperaturen dan andere producten. Ingrediënten zoals bladgroenten en wortelgewassen blijven optimaal vers bij 0°C, andere producten moeten bewaard worden tussen 2°C en 5°C.

Een blok ijs met gekoelde ingrediënten erin vertegenwoordigt de pijler Koelen van smaak op een hoger niveau

De ethiek van smaak

Ontdek hoe je minder kan verspillen en vind inventieve en heerlijke manieren om overschotjes te verwerken. In onze tweede Tasteology-episode 'Koelen' onderzoeken we de vaak vergeten stap van bewaring. Omdat een betere koeling lekkerdere voeding oplevert, zullen onze experten je helpen dankzij hun beste tips voor langere versheid.

demonstratie van hoe ingrediënten apart houden helpt bij het vers houden

BETER BEWAREN, MINDER WEGGOOIEN

Het goed bewaren van eten vermindert ook onnodige verspilling. 61% van voedselafval had voorkomen kunnen worden als het voedsel goed was bewaard. Een eenvoudige manier om dit afval te verminderen, is door de bewaarplaats van elk ingrediënt te optimaliseren. De exacte temperatuur in je koelkastschappen kan variëren. Door elk ingrediënt op de meeste ideale plaats te bewaren, kan je de hoeveelheid voedsel die je weggooit dus drastisch verminderen.

Chillen met ProFresh

Bescherm je smaken en houd voeding langer vers.

De ProFresh koel/vriescombinatie

Natuurlijke aroma's behouden

Met ons ProFresh assortiment koel-vriescombinaties heb je de meest flexibele opslagruimte om je voedsel langer vers te houden. Het ProFresh gamma beschermt niet alleen de smaak van je voedsel, het zorgt er ook voor dat de natuurlijke aroma's behouden blijven. Zo zal jouw voeding altijd opperbest ruiken en smaken.

Je verliest veel smaak als je iets op de verkeerde manier bewaart

Ludwig Maurer

Kweker van wagyu-runderen en chefkok

Twee bevroren vissen

Vries de versheid in

Sommige ingrediënten blijven het verst als ze bevroren zijn, maar alleen als ze op de juiste manier worden ingevroren. Bij traag invriezen ontstaan grote ijskristallen die de natuurlijke textuur en smaak van voedsel kunnen vernietigen. Onze TwinTech®-technologie gebruikt snel invriezen voor een sterke circulatie van droge, koude lucht waardoor er geen schade is aan de textuur of smaak. Zo gaan je etenswaren langer mee en smaken ze ook beter.

Minder warmte, meer smaak

Bij een verse en overheerlijke smoothie is de temperatuur cruciaal. De conventionele rotatie van blendermessen genereert genoeg warmte om je verse ingrediënten te bederven. Daarom pulseren de Gourmet Pro Collection blenders in plaats van te draaien, om je producten koeler te houden terwijl ze je smoothies mengen.

Meer dan 75% van de gezinnen stelt de koelkast niet in op de juiste temperatuur. Dit zorgt ervoor dat eten smaak en textuur verliest nog voordat je bent begonnen met koken. 

De meeste koelkasten circuleren dezelfde lucht tussen het koel- en vriesgedeelte, waardoor een slechte temperatuur en luchtvochtigheid ontstaat in elk deel.


Stap 3: Verwarmen

Begrijpen waarom warmte smaak en textuur creëert, zorgt ervoor dat je het potentieel van elk ingrediënt kunt verkennen. Koken produceert smaak door grote moleculen af te breken in kleinere moleculen, waardoor de smaak uit die kleine moleculen vrijkomt. Ontdek hoe de verschillende verwarmingsmethoden, van inductieverhitting tot stoom en sous vide, heerlijke aroma's vrijgeven en smaak naar een hoger niveau brengen in elk gerecht.  

 

Een verfijnde maaltijd met vlees en groenten

WARMTE BEGRIJPEN

Voor resultaten die de smaak echt naar een hoger niveau brengen, moet je warmte op moleculair niveau begrijpen. De perfecte biefstuk smaakt heerlijk vanwege de reactie tussen aminozuren en suikers op 130°C. Maar op een hogere temperatuur ontsnappen de moleculen en gaan smaak en textuur verloren. Voor de beste groenten is voldoende warmte nodig om de celwanden, die de smaak bevatten, te laten barsten, zonder deze te laten verdampen in de lucht. 

Een vlam in een glazen kubus als pijler voor de warmte van smaak op een hoger niveau te brengen

Warmte beheersen

De warmte beheersen is cruciaal om beter smakende voeding te creëren, maar wat betekent dat voor jou en jouw kookmethodes? Onze Tasteology-expert Catalina Vélez onderzoekt de historische oorsprong van stoom en koken op lage temperatuur. En de manier waarop dit belangrijk is voor het behoud van smaken en voedingsstoffen in de voeding die je thuis bereidt.

Voedsel bereid in een wok op een AEG inductiekookplaat

Houd de smaak vast met inductie

Met inductiekookplaten kan je de warmte nauwkeurig verdelen om de smaak te transformeren. Wanneer steak wordt gebakken, trekken de eiwitvezels samen en komen vocht, voedingsstoffen en smaak vrij. Als het vuur lager wordt gezet, kunnen de vezels zich ontspannen en worden de smakelijke sappen vastgehouden. Draai het vlees voor het beste resultaat elke 15 seconden om, niet om de paar minuten. De interne hitte van de steak doet meer kookwerk dan de warmte eromheen.

Een gebakken steak op een houten plank
MaxiSense® Combi

De ideale keuze voor gerechten waarin elke seconde en elke graad telt.

Een MaxiSense Combi-inductiekookplaat met een Plancha Grill

Ultieme kookvrijheid

Laat je creativiteit de vrije loop met de flexibiliteit en precisie van de MaxiSense® Combi inductiekookplaat. Het maakt gebruik van inductietechnologie om sneller op te warmen dan gas- of elektrische kookplaten. Met de nauwkeurige warmteregeling kan je tijdens het koken direct overschakelen van braden naar sudderen. 

Een rustiek stukje brood tot in perfectie gebakken met stoom

De beste warmte is stoom

Koken met stoom is populair geworden omdat de voedselmoleculen worden beschermd. Je eten wordt niet oververhit en de smaak wordt ingesloten. Het extra vocht voorkomt ook dat er vocht verdampt, waardoor de buitenkant krokant wordt zonder dat de binnenkant nog rauw of net overgaar is. Hierdoor rijst deeg sneller en gelijkmatiger. Bovendien zorgt een betere karamelisatie van de buitenkant van het deeg steeds voor een heerlijk dikke korst. 

Stomen is de beste manier om te koken. De ingrediënten worden op hun best, in hun puurste vorm behouden.

Catalina Vélez

TV Chef

Een aantal vacuüm verpakte ingrediënten

Subliem sous vide

Sous vide koken is misschien wel de beste techniek om warmte te beheersen. De techniek maakt gebruik van vacuüm verpakte plastic zakken en waterbaden om het vocht, het aroma, de voedingsstoffen en de smaak van elk ingrediënt in te sluiten. Door de temperatuur tot op de graad nauwkeurig te regelen, krijg je een ongeëvenaarde controle op de gaarheid van je eten en een nagenoeg perfecte reproduceerbaarheid. 

Een vergelijking die het verschil aantoont van sous vide koken voor een eendenborst
ProCombi® Plus oven

Sluit het eten gewoon af in de zak, leg die in de oven en geniet.

De ProCombi Plus sous vide oven

Eenvoudig sous-vide

Sous-vide maakt gebruik van vacuüm verpakte zakken om de smaak van de ingrediënten te laten intrekken en het vocht vast te houden. De temperatuur wordt geregeld tot op een halve graad nauwkeurig voor reproduceerbare precisie. Met de SteamPro stoomoven is sous-vide heel eenvoudig. Zo garandeer je overheerlijke resultaten, keer op keer.

Wist je dat...?

Asperges en citroen

Watermoleculen geleiden warmte veel sneller dan lucht, zodanig dat stoom van 100°C de warmte even snel verspreidt als hete lucht van 600°C.

Groenten koken zorgt ervoor dat 70% van vitamine C verloren gaat, terwijl stomen de hoeveelheid vitamine C met slechts 40% vermindert.


STAP 4: BELEVING

Al onze zintuigen versterken onze smaakbeleving. Zelfs wanneer je klaar bent met koken, moet je begrijpen hoe het uitzicht, geluid en de tastzin van invloed zijn op de smaak. Zo kan je de smaak naar een hoger niveau brengen, helemaal tot op de tafel.

Een heerlijke en sappige steak perfect gaar gestoomd

Proef met je ogen

Eten smaakt beter als het de ideale kleur heeft. Daarom zijn we gek op een perfect roze steak en brood met een goudbruine korst. De zachte hitte van stoom beschermt je voedsel, zodat die levendige kleuren niet verloren gaan. De manier waarop voedsel wordt gepresenteerd, beïnvloedt ook de smaak. Gebruik ronde, witte borden om zoete smaken te versterken en zwarte, hoekige borden voor hartige smaken. Door je eten altijd in het midden van het bord te serveren, smaken je gerechten beter.

Een selectie van bestek, borden en producten in een glazen kubus vertegenwoordigt de pijler ervaring van taking taste further
Stoomkoken zorgt voor behoud van kleuren

Experimenteel psychologisch onderzoekt toont aan dat we felgekleurde vruchten en groenten beschouwen als verser en smaakvoller

Een feest voor je zintuigen

Voeding is een ervaring voor al je zintuigen. Om je te helpen gerechten te maken die een schot in de roos zijn, onderzoekt onze Tasteology-expert Charles Spence het gevoel van uitzicht. Hoe kleur en vorm de smaak van onze voeding beïnvloeden. En waarom Instagram onze smaakpapillen aan het dansen brengt.

Een stijlvolle keuken

Proef met je oren

De achtergrondgeluiden en de muziek in jouw keuken kunnen een groot verschil maken voor de smaak van je maaltijd. Hoge tonen versterken zoete of zure smaken, terwijl lage tonen bittere of umami smaken verscherpen. Muziek afspelen op hetzelfde volume als een gesprek kan een gerecht ook aangenamer maken. Met een geruisloze afzuiging in je keuken kan je het werkelijke effect van geluid op je smaakpapillen ervaren.

Een afbeelding over de relatie tussen geluiden en de ervaring en smaak van een maaltijd
Vul de stilte

Met een haast geruisloze dampkap kan je jouw keuken de ideale soundtrack geven om elke maaltijd te verbeteren.

Proef met je vingertoppen

De manier waarop eten aanvoelt als we erin bijten beïnvloedt de smaak aanzienlijk - van de malsheid van een steak tot de smeuïgheid van een chocoladetaart. De beste manier om zulke perfecte texturen te bekomen is met de zachte hitte van stoom of sous vide koken. Zelfs het gevoel van eetgerei in je hand kan een verschil maken. Zwaarder bestek verbetert de kwaliteit van de maaltijd. En de vorm en het gewicht van een glas verandert de smaak van je drankje.

Een bord met pannenkoeken

Rijke, begeerlijke texturen

Zijdezachte smoothies. Een grote smakelijke pot met hummus. Verse cupcakes die zacht en vederlicht zijn. Texturen geven onze voeding diepte en persoonlijkheid. De Gourmet Pro Collection blenders laten je experimenteren met texturen en smaken. Meng de ingrediënten voor een dikker, brokkelig effect of mix met vloeistof voor een zijdezacht resultaat.

Hoe intenser de kleur van een voedingsmiddel, hoe intenser de smaak die we verwachten.

Prof. Charles Spence

University of Oxford

Wist je dat?

Een kristalhelder wijnglas in een kubus

Van witte wijn is aangetoond dat die het beste smaakt in een blauwe of rode omgeving.

De vorm van een glas kan bepalen hoe wij de kwaliteit van maaltijden en dranken ervaren.

Een buitengewone smaakervaring komt neer op passie, betrokkenheid en het begrijpen van iedere stap in het kookproces. Of het nu gaat om het zoeken van de beste ingrediënten, de perfecte bewaring, het verwarmen van je voedsel voor een optimale smaak, of de presentatie, het is allemaal een beleving op zich. 

Nu je de details onder de knie hebt, is het tijd om te genieten van de resultaten.