Overzicht wasprogramma's

Welke wasprogramma's heb ik op mijn wasmachine?

Katoen wassen

Met het katoen wasprogramma kan je vrijwel alle witte en bonte katoenen wasgoed wassen. Met dit programma kan je lichte en normaal vervuilde kleding schoonmaken. Bij normaal vervuild katoen is 40 °C het meest efficiënt qua energie- en waterverbruik. De maximale temperatuur bij dit wasprogramma is 95 °C en de centrifugeersnelheid kan variëren van 400 tot 1600 rotaties per minuut. Tijdens dit wasprogramma kan je de maximale lading van jouw type wasmachine aanhouden.

Synthetica programma

Dit wasprogramma is speciaal voor synthetische of gemengde stoffen. De temperatuur is in te stellen van 30°C tot 60°C, het aantal rotaties per minuut kan variëren van 400 tot 1200 rotaties per minuut en de maximale lading tijdens dit wasprogramma is 4 kg. 

Programma voor wol/zijde

Wol en zijde wordt veel met de hand gewassen, maar met het Wol/Zijde wasprogramma kan je vrijwel alle wollen, zijden en andere kledingstukken met het handwas-symbool wassen in de wasmachine. Het Wol/Zijde wasprogramma is in te stellen tot 40°C en heeft een centrifugeersnelheid van 400 tot 1200 rotaties per minuut. De maximale lading tijdens het Wol/Zijde programma is 2kg.

Dankzij het Woolmark label dragen wasmachines van AEG extra zorg voor uw wollen was.

Programma voor fijne was

Met het wasprogramma voor de fijne was kan je stoffen zoals acryl, viscose en gemengde stoffen wassen. Deze milde wasbeurt krijgt dergelijke stoffen bij normale vervuiling geheel schoon. De fijne was wordt gedaan op een maximale temperatuur van 40°C, deze staat dan ook standaard ingesteld. Het aantal rotaties in de centrifugeerstand varieert van 400 tot 1200 toeren per minuut en de maximale lading is 4 kg.

Jeans wassen

Een comfortabele jeans is onmisbaar in je kleerkast en er zorg voor dragen is een absolute must. Jeans is erg duurzaam, maar vereist toch een specifieke aanpak.
Draag jouw jeans altijd eerst voor je hem wast. Gebruik steeds koud water en een wasmiddel dat de kleur en het was-effect van je jeans beschermt, zoals kleurvriendelijke gels en capsules. Was jeans binnenstebuiten op een delicaat programma. De eerste keer was je je jeans best alleen zodat de kleuren niet uitlopen, daarna kan je hem samen met donkere kleren wassen. Laat jeans plat op een handdoek drogen.

Was je jeans enkel als het écht moet. Hoe minder vaak je je jeans wast, hoe langer hij zijn vorm behoudt. Dat geldt in het bijzonder voor jeans die niet werd voorgewassen.

Katoen Eco programma

Indien je het katoenprogramma op 40°C of 60°C kiest en er worden geen andere opties ingesteld, dan toont het display de aanduiding Katoen Eco; dit zijn de standaard katoenprogramma´s, de meest efficiënte programma´s als het gaat om de combinatie van energie en waterverbruik.

ÖKOPower programma

Met het ÖKOPower wasprogramma* kan je katoenen en kleurvaste synthetische stoffen optimaal wassen. Dit wasprogramma zorgt voor een intensieve reiniging binnen 59 minuten met een schoon resultaat. Het ÖKOPower wasprogramma staat standaard ingesteld op 30°C, maar is ook in te stellen tot 60°C. De centrifugeersnelheid varieert van 400 tot 1600 rotaties per minuut en de maximale lading tijdens dit wasprogramma is 5 kg.

*dit programma is beschikbaar op 8000 en 9000 serie wasmachines van AEG

Outdoor programma

Het Outdoor wasprogramma is perfect voor werkkleding, sportkleding, waterbestendige kleding en ademende jassen of kleding met een fleecelaag of binnenvoering. Bij deze cyclus mag je geen wasverzachter gebruiken en deze cyclus kan je ook gebruiken om de waterafstootbaarheid te verbeteren van je kleding. Standaard staat de temperatuur ingesteld op 30°C, maar deze kan tot 40°C worden ingesteld. De centrifugeersnelheid varieert van 400 tot 1200 rotaties per minuut en de maximale lading is 2,5 kg.

Bij een waterdichtheidsbehandeling is de maximale lading van de wasmachine 1 kg. Het waterafstotende middel kan je toevoegen in het vakje voor de wasverzachter.

Anti-allergieprogramma

Met dit wasprogramma kan je micro-organismes verwijderen uit je witte katoenen kleding doordat de temperatuur tijdens de cyclus enkele minuten boven de 60 °C wordt gehouden. Hierdoor verwijder je ziektekiemen, bacteriën, micro-organismen en andere deeltjes. Dankzij een laatste spoelbeurt worden pollen en de laatste wasmiddelresten verwijderd om een allergische reactie te voorkomen. Het Anti-Allergie wasprogramma heeft een standaard temperatuur van 60°C en een centrifugeersnelheid van 400 tot 1200 rotaties per minuut. Tijdens dit programma kan je de maximale lading van je wasmachine aanhouden. 

Snelle opfrissing met een kort programma (20min/3kg)

Het programma ‘20 min. - 3kg’ is een speciaal kort wasprogramma waarmee je katoen en synthetische stoffen die licht vervuild of slechts een keer gedragen zijn in korte tijd weer schoon kunt krijgen. Zo voorkom je slijtage door te vaak te wassen. De standaardtemperatuur is 30°C, maar je kan de temperatuur ook instellen op 40°C. De maximale belading tijdens dit programma is 3 kg en de centrifugeersnelheid varieert van 400 tot 1200 rotaties per minuut.
Opgelet: Dit programma is ideaal voor zeer licht bevuilde was. Het dient om jouw kleding snel op te frissen. Het programma is niet bedoeld om als standaardprogramma te gebruiken voor al jouw was.

Stoom programma

Het stoomprogramma is een snelle en handige manier om kleding op te frissen. Dit programma kan je gebruiken voor katoenen en synthetische stoffen en kan je toepassen op gedroogde was, gewassen kleding of kleding die eenmaal gedragen is. De stoom verwijdert geuren en vermindert kreuken zodat minder strijktijd nodig is.

Het stoomprogramma heeft geen hygiënische cyclus, daarom moet je ook geen wasmiddel gebruiken bij dit wasprogramma. Gebruik dit programma niet met kleding die niet in de droogkast mag of bij kleding die kleine stukjes plastic, metaal, hout of andere materialen bevat. Bij het stoomprogramma staat er verder geen temperatuur ingesteld en wordt de was niet gecentrifugeerd. De maximale lading tijdens dit programma is 1,5 kg.

ColourPro

De wasmachines uit de 9000-serie beschikken over een ColourPro programma. Het ColourPro wasprogramma is speciaal voor gekleurde katoenen en synthethische kledingstukken. Dankzij het zachte water en de lage temperatuur wordt de kleur van je kleding goed beschermd.

Voor de beste resultaten en optimale zorg van je kleding raden we aan om de trommel niet helemaal vol te stoppen. Tijdens dit wasprogramma wordt de kleding op 30°C gewassen en de centrifugeersnelheid varieert van 400 tot 1200 rotaties per minuut. De maximale lading van dit wasprogramma is 4 kg.