Koopgidsen

VIND DE PERFECTE DAMPKAP

STIJLEN

Dampkappen bestaan in vele vormen en maten. Iedereen vindt een stijl die bij zich past. Kies tussen opvallend, klassiek of meer discreet.

Eilanddampkappen – De natuurlijke keuze als u een centraal eiland in uw keuken heeft. Deze dampkappen worden bevestigd aan het plafond.

Plafonddampkappen – Voor wie het minder opvallend mag zijn. Deze uitvoeringen komen boven een eiland te hangen, volledig weggewerkt in het plafond.

Schouwdampkappen – Deze dampkappen worden gemonteerd op de muur en zijn beschikbaar in verschillende maten. De schoorsteen voert de lucht af.

Wanddampkappen – Wanddampkappen plaatst men rechtstreeks op de muur. De schuine opstelling zorgt voor een optimale werking.

Inbouwgroepen – Deze dampkap wordt ingebouwd in een kast net boven de kookplaat waardoor ze nagenoeg onzichtbaar is.

Telescopische dampkappen – Het uitschuifmechanisme zorgt voor de best en grootst mogelijke afzuiging. Wanneer het gesloten is, ziet u het nog amper.

Werkbladdampkap – De meest discrete opstelling. Komt uit het werkblad wanneer u die nodig hebt.


Tip: zorg ervoor dat de breedte van uw dampkap minstens even breed is als die van de kookplaat

LUCHTAFVOER OF RECIRCULATIE

Kan u de lucht naar buiten afvoeren? 

Ja – In dat geval blaast men de lucht rechtstreeks naar buiten. Houd er rekening mee dat de lengte en het materiaal van het luchtkanaal, samen met het gebruik van gebogen koppelstukken, een invloed heeft op de luchtstroom.

Nee – Dan kiest u voor recirculatie. Deze dampkappen, uitgerust met koolstoffilters, zuiveren de lucht en verwijderen minuscule deeltjes en geurtjes vooraleer de lucht opnieuw in de keukenruimte komt.

 

Tip: schakel uw dampkap in op de laagste stand een 10-tal minuutjes voor u begint te koken. Zo komt een luchtstroom op gang die nadien een perfecte afzuiging garandeert.

INGREDIËNTEN

Als u regelmatig sterk geurende gerechten klaarmaakt of een grote keuken heeft, kiest u best voor een krachtigere dampkap. Niet alleen omwille van de geur maar omdat vet kan condenseren op moeilijk te bereiken oppervlakken en uw muren kan beschadigen.

AFVOERCAPACITEIT

Bij de keuze tussen dampkappen met verschillende afvoervermogens  is het goed om uw minimale en maximale afzuigsnelheid te berekenen. Doe het volgende:

1. Meet de lengte, breedte en hoogte van uw keuken.

2. Vermenigvuldig lengte (m) x breedte (m) x hoogte (m) = kubieke capaciteit

3. Vermenigvuldig de kubieke capaciteit x 6 = minimale afzuigsnelheid (6 luchtvervangingen per uur voor licht koken, bijv. stoven).

4. Vermenigvuldig de kubieke capaciteit x 12 = maximale afzuigsnelheid (12 luchtvervangingen per uur om te bakken met olie).

Ideaal is een afvoervermogen tussen 8 en 12.

GELUIDSNIVEAU

Voor een rustige kookomgeving kiest u een dampkap met een lagere decibel (dB) classificatie. AEG dampkappen variëren tussen 40 en 70dB. Ter referentie, gefluister is circa 40 dB en een normaal gesprek meet tussen 60 en 70dB.

Voor dampkappen heeft het ontwerp van de afvoerbuis een invloed op het geluidsniveau. Beperk het aantal bochten en koppelingen en kies geluidsreducerend materiaal.

FILTERS & REINIGING

Alle dampkappen zijn uitgerust met vetfilters die voedseldeeltjes en vetten uit de lucht opvangen. Deze metalen vetfilters kunnen blijvend gebruikt worden. U hoeft die alleen op regelmatige basis te reinigen. Dit kan met de hand: de filters eventjes laten weken in afwasmiddel en daarna reinigen. Of het kan in de vaatwasser met een intensief programma van 60-70°C.

Wanneer uw dampkap met recirculatie werkt moeten de actieve koolstoffilters die de geuren verwijderen ongeveer om de 4 maanden vervangen worden. Sommige koolstoffilters kan u een aantal keren hergebruiken door ze te regenereren. Al naargelang het type kan dit door de koolstoffilters ofwel in de vaatwasser te reinigen en daarna te laten drogen; ofwel door ze in de oven te laten verhitten. 

KIES UW TOESTEL

AEG dampkappen combineren krachtige afzuiging, stille efficiëntie en design – ontdek de dampkap die perfect bij u past.

Ontdek dampkappen