In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet zo dat je alle soorten groenten in de koelkast moet leggen. Sterker nog, voor bepaalde soorten groenten is het zelfs slecht om ze in een koude omgeving te bewaren. Deze groenten kunnen niet goed tegen de kou, waardoor ze sneller bederven. Groenten zoals aubergine, avocado en paprika houd je het beste buiten de ijskast om ze zo lang mogelijk goed te houden.
Een komkommer ligt bij veel mensen in de koelkast, maar in de koelkast kan de komkommer uitdrogen. Je kan deze beter buiten de ijskast bewaren. Ook komkommers houden niet van koude. Leg ze liever in een frisse berging of op kamertemperatuur. Hou ze echter uit de buurt van bananen, tomaten en meloenen. Die scheiden namelijk ethyleen uit, een stof waar komkommers gevoelig aan zijn en een bittere smaak door krijgen.
Uien zijn in principe levende gewassen. Daarom leg je ze beter in een koele berging of andere droge plek. Ook bosui of lenteui kan je goed buiten de koelkast bewaren.
Tomaten moet je absoluut niet in de ijskast leggen. Door de kou worden ze slap, daarom doe je er goed aan ze op kamertemperatuur te houden. Hele rijpe tomaten zijn hierop een uitzondering. Die kan je wel in de koelkast leggen om te voorkomen dat ze rotten.
Chilipepers behoren tot dezelfde gewassen als aardappels of tomaten en ze zijn niet meer weg te denken bij het bereiden van onze favoriete recepten. In de supermarkt liggen ze meestal in het koelvak, maar hier worden ze wel sneller slecht. Je kan deze het best op kamertemperatuur bewaren.