Vlekkentips

De beste tips voor het verwijderen van vlekken

Hoe wijnvlekken verwijderen?

Rode wijn gemorst? Dan is het zaak om de vlek meteen aan te pakken zodat de wijn zich niet aan het textiel kan hechten. Er zijn twee zaken die je kan doen met de verse vlek: de eerste is een koude vloeistof op de vlek gieten. Witte wijn werkt zeker, maar je kan net zo goed met spuitwater, azijn of zelfs wodka of gin aan de slag. Belangrijk is wel dat je de vloeistof enkel giet, nooit dept op wrijft. De tweede optie is zout of maïzena op de vlek strooien en laten intrekken.
Is de vlek na avondje uit toch al ingetrokken? Probeer dan vloeibaar wasmiddel op de vlek te doen en even te laten intrekken voor je het kledingstuk in de wasmachine wast.

Hoe bloedvlekken verwijderen?

Ook bij bloedvlekken is het zaak zo snel mogelijk te handelen. Spoel de vlek met koud water (nooit warm water!) of gebruik speeksel. Dat is misschien niet de meest appetijtelijke oplossing, maar het speeksel breekt de eiwitten in het bloed af.

Houd je het liever wat properder? Doe wat azijn of baksoda in koud water, leg het vuile kledingstuk erin weken, even laten intrekken en dan in de wasmachine. Ook ossengalzeep en groene zeep staan erom bekend dat ze goed werken tegen bloedvlekken

Hoe koffievlekken verwijderen?

Koffievlekken behoren tot de categorie kleurvlekken en deze bestaan uit natuurlijke plantaardige kleurstoffen die in veel planten en zure levensmiddelen te vinden zijn. Laat het kledingstuk met de vlek zo lang mogelijk onder koud water staan en was het vervolgens in de heetste stand die geschikt is voor de stof waarvan je kleding gemaakt is.

Hoe zuivelvlekken verwijderen?

Verse zuivelvlekken moeten voor het wassen in koud water worden geweekt. Als de vlek al droog is, ga je met een borstel over de vlek heen. Laat het kledingstuk tot enkele uren in koud water weken met afwasmiddel en combineer dit met speciale was-enzymen die vlekken op basis van eiwitten zoals ei, gras en bloed kunnen afbreken.

Hoe gras- en moddervlekken verwijderen?

Om moddervlekken te behandelen laat je de vuile kleren eerst drogen. Borstel de ergste modder er vervolgens af en week het kledingstuk 15 minuten lang in een oplossing van warm water en 1 theelepel vloeibaar afwasmiddel en 1 eetlepel witte azijn. Spoel dit af met water en laat het kledingstuk enkele minuten met rust. Voor hardnekkige grasvlekken weekt je kleding in een oplossing van koud water en een wasmiddel met enzymen. Gebruik geen heet water! Wil je groene grasvlekken uit kleding verwijderen? Je kan ze in de wasmachine wassen als je een speciale waszak gebruikt.

Hoe sausvlekken verwijderen?

Om sausvlekken te verwijderen kan je het kledingstuk het beste 30 minuten weken in koud water met daarbij een 1/2 theelepel vloeibaar afwasmiddel, 1 eetlepel azijn en vervolgens goed spoelen. Als de vlek nog zichtbaar is, moet je het kledingstuk voorbehandelen met een vlekverwijderaar, vloeibaar wasmiddel of een poeder wasmiddel en water. Vervolgens wassen in warm water en laten drogen.

Hoe vlekken verwijderen uit witte was?

Het geheim om vlekken uit de witte was te verwijderen is om te proberen de vlek onmiddellijk te behandelen. Breng een vloeibaar wasmiddel of zeep direct op de vlek aan en wrijf zachtjes in met een lichtgekleurde schone doek of vingernagel. Gebruik geen donkere of gekleurde doeken of badstof, omdat dit de vlek kan verergeren. Laat het kledingstuk 10 tot 15 minuten weken in koud water voordat je het gaat wassen.

Hoe vlekken verwijderen uit donkere was?

Net als bij de witte was is het net zo belangrijk dat je een vlek op je donkere was onmiddellijk behandelt. Wrijf alle etensresten voorzichtig weg terwijl je de eventuele vloeistoffen voorzichtig probeert mee te verwijderen. Vermijd het gebruik van zeep of badstoffen handdoeken op dit soort vlekken. Week een 1/2 kopje witte azijn samen met koud water en week de vlek in deze oplossing.

Hoe vlekken verwijderen uit fijne was?

Verwijder vlekken uit je fijne was met een oplossing van zout en citroensap. Wrijf de oplossing van zout en citroensap zachtjes in met een zachte doek (zoals een microvezel doek) of gebruik je vingers om de oplossing van zout en citroensap in te smeren. Spoel het kledingstuk vervolgens af met handwarm water. Wrijf nooit te hard over je getroffen fijne was en gebruik geen ruwe doek. Laat het kledingstuk vervolgens drogen. Was het daarna zoals aanbevolen volgens de instructies op het label. Voor het wassen van fijne was is het aan te raden om een speciale waszak voor delicate kledingstukken te gebruiken.