Kies de juiste luchtreiniger die bij je past

Doelgericht ontworpen oplossingen die reageren op de omgeving om een hoger niveau van schoon en comfort te leveren.

Omdat we het grootste deel van onze tijd binnenshuis doorbrengen, zijn luchtreinigers steeds populairder geworden. Bij AEG begrijpen we dat een goede binnenlucht en welzijn hand in hand gaan. Daarom hebben we een reeks luchtreinigers ontwikkeld die aan jouw veranderende behoeften voldoen.
Maar waar moet je beginnen met de verschillende functies en filters waaruit je kan kiezen? Met deze gids kunnen we je helpen bij het kiezen van de juiste luchtreiniger door onze topaanbevelingen en deskundig koopadvies met je te delen.


Wat is een luchtreiniger

Luchtreinigers zijn apparaten die zijn ontworpen om onaangename geuren te neutraliseren en verontreinigende stoffen, allergenen, virussen, bacteriën en andere in de lucht zwevende deeltjes uit de lucht te filteren. Zo verklein je de kans op gezondheidsproblemen veroorzaakt door verontreinigende stoffen binnenshuis, zoals luchtweginfecties en allergieën. Dit kan belangrijk zijn om te overwegen bij de aankoop, vooral als je jonge kinderen, oudere volwassenen of iemand hebt die thuis last heeft van luchtwegaandoeningen.

Alle luchtreinigers zijn anders gemaakt: sommige zijn geweldige alleskunners, terwijl andere beter zijn in het aanpakken van één specifiek type verontreinigende stof. Sommige producten zijn uitsluitend ontworpen om de lucht te zuiveren (mono-luchtreinigers), terwijl andere producten meerdere functies hebben, zoals zuivering, ventilator en bevochtiging (multi-luchtreinigers). Bij de aankoop van een luchtreiniger is het daarom belangrijk om na te gaan in hoeverre deze voldoet aan je behoeften (bijvoorbeeld als je specifiek op zoek bent naar luchtreinigers die allergenen verwijderen). Mogelijk moet je ook rekening houden met andere factoren, zoals hoeveel geluid ze maken, hoe energiezuinig ze zijn, de efficiëntie van het filter en of ze draagbaar zijn voor gebruiksgemak.

Hoe werkt een luchtreiniger?

Luchtreinigers bestaan ​​uit een filter, of meerdere filters, en een ventilator die lucht aanzuigt en circuleert. De ventilator helpt lucht uit de ruimte aan te zuigen, die door de filters in het apparaat gaat. Deze filters vangen vervolgens alle verontreinigende stoffen en allergenen op, waardoor schone lucht terug de ruimte in stroomt. Het filtratieproces herhaalt zich meerdere keren per uur, waardoor een gezonde luchtcirculatie binnenshuis behouden blijft.

AEG-luchtreinigers→ hebben een uniek filtersysteem dat helpt om tot 99,97% van de allergenen in de lucht met een grootte tot 0,3 micron op te vangen en te verwijderen. Om dit in perspectief te plaatsen: het menselijk oog kan puin en stof zien dat ongeveer 25 micron groot is.

Deeltjes van 0,3 micron en kleiner vormen het grootste gezondheidsrisico→ omdat ze klein genoeg zijn om voorbij de kleine haartjes te komen die onze ademhalingswegen begrenzen (dat wil zeggen onze neus, mond en longen) en te groot zijn om gemakkelijk uit te ademen. Onze luchtreinigers helpen deze deeltjes in de lucht te filteren, waaronder stof, pollen, rook, geuren en haren en huidschilfers van huisdieren. Ze zijn ook ontworpen om vluchtige organische stoffen (VOS) uit de lucht op te vangen. Dit zijn gassen die voorkomen in onze dagelijkse huishoudelijke producten, zoals verf, luchtverfrissers, schoonmaakproducten en ontsmettingsmiddelen, die bij inademing in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Heb je een luchtreiniger nodig?

Binnenlucht kan ernstiger vervuild zijn dan buitenlucht.→ Dit omvat stofdeeltjes, vuil en schadelijke gassen in gebouwen (zoals je huis of werkplek), die kunnen worden veroorzaakt door van alles, van gaskachels en houtkachels tot vocht en schimmel.

We brengen ongeveer 90% van onze tijd binnen door→ – thuis, op het werk, op school of wanneer je naar winkels of restaurants gaat, dus dit maakt investeren in een luchtreiniger nog belangrijker. 

Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom je thuis een luchtreiniger nodig hebt.

AEG EcoLine

Onze efficiëntste luchtreinigers – bespaar energie met Smart Mode* terwijl je zuivere lucht krijgt. 

AEG EcoLine-luchtreinigers zijn onze efficiëntste modellen – bespaar tot 33%* in Smart Mode en krijg zuivere lucht.

Ontdek AEG EcoLine luchtreinigers

1. Vermindering van allergenen

Als jij of iemand in je huishouden last heeft van allergieën of astma, kan een luchtreiniger een waardevolle investering zijn. Luchtreinigers helpen veel voorkomende allergenen zoals pollen, huidschilfers van huisdieren en huisstofmijt uit de lucht te verwijderen, wat de symptomen kan helpen verlichten en de ademhaling kan vergemakkelijken.

2. Bescherming tegen door de lucht overgedragen ziekten

Door de lucht overgedragen ziekten zoals verkoudheid en griep verspreiden zich via kleine druppeltjes of deeltjes die vrijkomen wanneer een geïnfecteerde persoon praat, hoest of niest. Als jij of je familielid griep krijgt, is het niet ongebruikelijk dat de rest van het gezin ook ziek wordt. Dit komt omdat iedereen dezelfde lucht inademt die is geïnfecteerd door bacteriën en virussen. Een luchtreiniger met HEPA-filters (High-Efficiency Particulate Air) kan deze schadelijke bacteriën en virussen opvangen en de verspreiding ervan in de lucht helpen verminderen.

3. Verwijdering van pollen

Luchtreinigers kunnen ook helpen schadelijke verontreinigende stoffen zoals vluchtige organische stoffen (VOS), sigarettenrook en andere chemicaliën uit de lucht te verwijderen. De luchtkwaliteit binnenshuis kan zo worden verbeterd, zodat jij en je gezin gezond blijven.

4. Verminderen van geurtjes

Als je van koken houdt of als je huisdieren hebt, kan een luchtreiniger in huis helpen onaangename geurtjes te elimineren, waardoor je huis langer fris en aangenamer ruikt.

5. Betere nachtrust

Door een luchtreiniger te gebruiken worden schadelijke deeltjes en pollen uit de lucht gezuiverd. Daarmee kun je de kwaliteit van de lucht die je tijdens het slapen inademt verbeteren. Dit leidt tot beter slapen zodat je meer uitgerust en met meer energie wakker wordt.

Wat zou je overwegen bij het kiezen van een luchtreiniger?

Als je voor de eerste keer een luchtreiniger koopt, kan het kiezen van de juiste lastig zijn. Hier zijn een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden bij maken van jouw keuze.


Luchtreiniger naast een zetel in een woonkamer

1. Soort luchtreiniger

Het is belangrijk om vast te stellen waarom je geïnteresseerd bent in het aanschaffen van een luchtreiniger voor thuis of op kantoor. Afhankelijk van je behoeften kan je overwegen om een ​​mono- of multi-luchtreiniger aan te schaffen. Mono-luchtreinigers hebben alleen een luchtzuiveringsfunctie die is ontworpen om verontreinigende stoffen en allergenen uit de lucht te verwijderen. Multi-luchtreinigers reinigen daarentegen ook de lucht, maar hebben extra functies zoals een ventilator en bevochtigingsfunctie. Deze extra functies helpen bij het reguleren van de temperatuur en de luchtvochtigheid, waardoor een uitgebreidere oplossing wordt geboden voor het behoud van de binnenluchtkwaliteit en het algehele comfort.

Je kan ook overwegen welk type filter je in je luchtreiniger wilt hebben. Verschillende luchtreinigers maken gebruik van verschillende soorten filters, zoals HEPA-filters, actieve koolfilters en ionisatoren. Elk type filter is ontworpen om een ​​specifiek type verontreinigende stof aan te pakken, dus het is belangrijk om er een te kiezen die aan jouw behoeften voldoet. We zullen hieronder dieper ingaan op alle verschillende soorten luchtreinigingsfilters.

2. Afmetingen kamer

Zoek je een luchtreiniger voor een kleine kamer, of is het voor een grote ruimte, zoals een kantoor? De grootte van de luchtreiniger die je nodig hebt, hangt af van de grootte van de ruimte die je wilt zuiveren. Over het algemeen hebben grotere ruimtes krachtigere luchtreinigers nodig met hogere CADR-waarden (Clean Air Delivery Rate). Dit is de snelheid waarmee de luchtreiniger verontreinigende stoffen uit de binnenlucht kan filteren, dus houd hier rekening mee bij het maken van je keuze.

Gewoonlijk is een luchtreiniger met een CADR-waarde van ongeveer 200 goed voor een kleine ruimte (40-50 m2), terwijl voor grotere ruimtes (100-130 m2) een luchtreiniger met een CADR-waarde van 400-600+ het beste werkt.

3. Energiezuinigheid

Energiezuinigheid is een andere belangrijke factor waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een luchtreiniger. Zoek naar luchtreinigers met een ‘smart mode’-functie – die gaan automatisch aan als de luchtkwaliteit slecht is en weer uit als de luchtkwaliteit beter wordt. Luchtreinigers met smart mode-functies zijn ontworpen om energiezuiniger te zijn, waardoor je op lange termijn geld kunt besparen op je elektriciteitsrekening.

4. Filterefficiëntie

Luchtfilters voor luchtreinigers zijn er in verschillende efficiëntie-niveaus. Een filterefficiëntie van 99% kan de meest voorkomende deeltjes in de lucht, zoals stof, pollen en huidschilfers van huisdieren (ongeveer 0,3 micron), opvangen en verwijderen. Maar een filterefficiëntie van 99,99%, ook wel een HEPA-filter genoemd, is nog effectiever en kan kleinere deeltjes zoals rook, bacteriën en virussen opvangen. Beide zijn effectief in gebruik, maar als je je zorgen maakt over kleinere deeltjes, allergieën en andere ademhalingsproblemen, kan een HEPA-filter een betere optie zijn.

5. Geluidsniveau

Het geluidsniveau in een luchtreiniger varieert van model tot model, dus het is belangrijk om de decibel (dB)-waarde (meting van de geluidsintensiteit) van de luchtreiniger die je overweegt te controleren. Hoe lager het decibelniveau van een luchtreiniger, hoe stiller deze is. Als lawaai een probleem voor je is, zoek dan naar een luchtreiniger met de functie 'stille modus' of 'slaapmodus' die de luchtreiniger in een geluidsarme modus activeert.
AEG-luchtreinigers hebben een geluidsniveau tussen de 19dB en 24dB (dat gelijk staat aan een zacht briesje). Ze zijn ontworpen om stil en efficiënt te zijn, zodat je met een gerust hart kunt genieten terwijl je schone lucht inademt.

6. Extra functies

Sommige luchtreinigers kunnen extra handige functies hebben, wat belangrijk kan zijn om te overwegen bij het zoeken naar een luchtreiniger. Extra functies kunnen zijn:

• Smart Mode – om je te helpen het niveau van verontreinigende stoffen in de lucht te detecteren met behulp van een luchtkwaliteitsmonitorsensor. Luchtreinigers met een ‘smart mode’ gaan automatisch aan als de luchtkwaliteit slecht is en weer uit als de luchtkwaliteit beter wordt.
Met de• planningsfunctie – kan je de tijd instellen waarop de luchtreiniger moet worden in- en uitgeschakeld, waardoor je energie bespaart en de kosten verlaagt.
• Connectiviteits–functies zoals Wi-Fi, stembediening, smartphone-app-connectiviteit en afstandsbedieningen kunnen je helpen verbonden te blijven met je apparaat en je luchtreiniger te beheren, waar je ook bent.
• Indicator voor vervangen van filter – zodat je weet wanneer het tijd is om de filters te vervangen.
• Draagbaarheid – hiermee kun je de luchtreiniger van ruimte naar ruimte verplaatsen of zelfs aan de muur bevestigen om ruimte te besparen, wat een belangrijke factor kan zijn.
• Personalisatie en ontwerp – hiermee kun je het ontwerp van je luchtreiniger aanpassen aan je omgeving.
• Bevochtiging – zo kun je vocht in de kamer toevoegen en de luchtvochtigheid onder controle houden, terwijl je tegelijkertijd ongewenste deeltjes uit de lucht verwijdert.

Welke verschillende soorten filters zijn er beschikbaar voor luchtreinigers?

Er zijn verschillende soorten luchtreinigingsfilters op de markt verkrijgbaar, elk met zijn eigen unieke kenmerken en voordelen. Elk type filter is ontworpen om een ​​specifiek type verontreinigende stof aan te pakken, dus het is belangrijk om er een te kiezen die aan jouw behoeften voldoet. We leggen het je uit.


Luchtreiniger filters

HEPA (High-Efficiency Particulate Air) filters

Als je op zoek bent naar een allround luchtreiniger, dan is een luchtreiniger met HEPA-filters een goede optie. Luchtreinigers met HEPA-filters zijn ontworpen om 99,97% van de deeltjes tot 0,3 micron op te vangen, waardoor ze ideaal zijn voor het verwijderen van allergenen zoals pollen, huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren en schimmelsporen uit de lucht.

Hoe werken HEPA-filters?

HEPA-filters werken door vervuilde lucht met behulp van de ventilator het apparaat in te zuigen. De lucht gaat vervolgens door het geplooide filter (een doolhofachtige wirwar van vezels), meestal gemaakt van glasvezel, waar verontreinigende stoffen in de lucht vast komen te zitten. Nadat de vervuilde lucht door het filter is gegaan, wordt schone lucht vrij van verontreinigende stoffen terug de ruimte in gestuurd.

Hoe vaak moeten de HEPA-filters worden vervangen?

HEPA-filters zijn doorgaans ontworpen om twaalf maanden mee te gaan voordat ze vervangen moeten worden, maar de frequentie hangt ook af van de grootte van het apparaat, welk merk je gebruikt, de grootte van de kamer en de luchtkwaliteit in de ruimte.
Het is altijd een goed idee om de instructies van de fabrikant te raadplegen voor meer informatie voordat je je filters vervangt. Sommige luchtreinigers kunnen ook worden geleverd met een app-connectiviteitsfunctie, zoals onze AEG Wellbeing-app die het filtergebruik helpt monitoren en de resterende of gebruikte filterlevensduur weergeeft, wat super handig kan zijn.

Houd er rekening mee dat luchtreinigers met HEPA-filters weliswaar uitstekend zijn in het verwijderen van allergeendeeltjes uit de lucht, maar dat ze daarvoor geen geuren of gassen absorberen. Je hebt dan een luchtreiniger met een carbonfilter nodig.

Carbonfilters

Als je giftige stoffen uit de lucht wilt verwijderen, is een luchtreiniger met carbonfilters wellicht iets voor jou. Carbonfilters bestaan ​​uit actieve kool die zijn ontworpen om onaangename geuren en gassen, zoals rook en vluchtige organische stoffen (VOS), uit de lucht te halen.

VOS zijn gassen die in de lucht worden uitgestoten door producten, waaronder verven, oplosmiddelen, spuitbussen, luchtverfrissers, schoonmaakproducten en ontsmettingsmiddelen, die schadelijk zijn voor onze gezondheid wanneer we in grote hoeveelheden inademen.

Hoe werken carbonfilters?

Luchtreinigers met carbonfilters werken door vervuilde lucht het apparaat in te zuigen met behulp van een ventilator, die vervolgens door een absorberend filter van actieve kool of houtskool gaat. Het filter absorbeert vervolgens de verontreinigende stoffen, vangt ze op in de poreuze structuur en laat schone lucht weer vrij in de lucht.

Luchtreinigers met carbonfilters produceren geen schadelijke bijproducten, dus ze zijn over het algemeen veilig in huis te gebruiken. Ze kunnen echter geen deeltjes uit de lucht verwijderen zoals HEPA-filters, dus worden ze zelden afzonderlijk verkocht. De absorberende filters worden meestal toegevoegd aan andere filters, zoals ionen- en HEPA-filters, zodat je profiteert van de dubbele voordelen van het verwijderen van deeltjes en geur.

Ionisatorfilters

Luchtreinigers met ionisatoren werken effectief als je zwevende deeltjes uit de lucht wilt verwijderen, zoals grotere pollen, huisstofmijt, geuren of gassen. Dit is handig als jij of je gezin allergieën, astma of chemische gevoeligheden hebt.

Hoe werken ionisatorfilters?

Ionisator-luchtreinigers creëren ionen. De ionen worden gemaakt door een elektrische lading, die vervolgens in de lucht vrijkomt. De geladen deeltjes trekken de in de lucht zwevende deeltjes aan en vangen ze op, waardoor ze zwaarder worden en uit de lucht vallen. Deze worden vervolgens opgevangen in een filter of op een plaat aan de onderkant van het apparaat (of de grond) die met een stofzuiger kan worden schoongemaakt.

Ionisator-luchtreinigers zijn niet effectief in het verwijderen van geuren of gassen uit de lucht zoals luchtreinigers met carbonfilters. Daarom zijn het zelden op zichzelf staande apparaten en worden ze meestal toegevoegd aan andere soorten filters, zoals HEPA- of carbonfilters, voor maximale effectiviteit.

Waarom kiezen voor AEG luchtreinigers?

Bij AEG begrijpen we het belang van schone lucht en hoe cruciaal deze is voor onze gezondheid en welzijn. Daarom hebben we een reeks luchtreinigers ontwikkeld die aan verschillende behoeften voldoen. Of je nu op zoek bent naar een eenvoudige luchtreiniger of een luchtreiniger met meer geavanceerde functies, wij hebben de perfecte oplossing voor je.

Hier vindt je een overzicht van ons assortiment luchtreinigers.

Neem de controle over je omgeving en de lucht die je inademt met AEG luchtreinigers.

Luchtreinigers zijn een geweldige aanvulling op je huis, omdat ze het risico op gezondheidsproblemen, die worden veroorzaakt door verontreinigende stoffen binnenshuis, kunnen helpen verminderen. Houd bij het kopen van een luchtreiniger rekening met factoren als geluidsniveau, energie-efficiëntie en draagbaarheid. Het is ook belangrijk om te controleren welk type filters de luchtreiniger gebruikt, zodat je degene krijgt die het beste bij je behoeften past.

Wil je meer weten? Waarom bekijk je niet alle verschillende luchtreinigers die we bij AEG hebben?

Klaar om te kiezen
Of ga verder naar de volgende serie