Lussebullar

Dit recept wordt in Zweden bereid ter ere van Sint-Lucia. Zweedse kinderen vieren de heilige met liedjes en lussebullar, kleine brioches met rozijnen. Ontdek hoe je dit recept klaarmaakt met je AEG-oven.

De ingrediënten voor 20 stuks

350 g bloem, 60 g zachte boter, 75 g suiker, 1 snufje saffraan, 1 ei, 15 cl melk, 2 eetlepels rozijnen, 25 g verse gist. 

Hoe maak je lussebullar klaar?

Verwarm je AEG-oven voor op 220° (hetelucht-stoomfunctie).

Laat de zachte boter op een zacht vuurtje smelten en voeg dan de melk en saffraan toe. Verwarm tot 37°.

Meng de bloem en de melk in een kom. Voeg vervolgens de suiker en een snufje zout toe. Meng alles tot je een deeg verkrijgt. Bedek het deeg dan met een keukenhanddoek en laat 30 minuten rusten. Kneed het deeg op een met bloem bestrooid werkvlak en snij het vervolgens in 20 balletjes die je laat rusten op een bakrooster bedekt met een keukenhanddoek. Geef de balletjes daarna de vorm van een 5 à 7 cm lange S. Leg er de rozijnen op en laat deze minibrioches 40 minuten rijzen.

Bestrijk alles met ei en bak de lussebullar ongeveer 5/10 minuten in een oven van 250° tot ze goed goudgeel kleuren. Laat ze afkoelen en je lussebullar zijn klaar om van te genieten.