Makowiec

Laat je betoveren door deze zoete brioche, een typisch Poolse lekkernij. Wij zijn dol op haar gesuikerde vulling en winterse uitstraling. Ontdek hoe je dit recept klaarmaakt met jouw AEG-oven.

Ingrediënten voor 10 personen

Voor jouw brioche: 500 g bloem, 125 g boter, 3 eieren, 150 g poedersuiker, 1 zakje vanillesuiker, 50 g bakkersgist, 15 cl warme melk, wat sinaasappelzeste en een snufje zout.

Voor de vulling: 400 g maanzaad, 200 g suiker, 3 eetlepels honing, 1 eiwit, 50 g boter, wat sinaasappelzeste, 2 eetlepels amandelpoeder, 2 eetlepels in rum geweekte rozijnen, 1 zakje vanillesuiker.

Hoe maak je de brioche?

Verwarm je AEG-oven voor op 180° (hetelucht-stoomfunctie).

Los de gist op in 2 eetlepels warme melk, 1 eetlepel suiker en 1 eetlepel bloem. Laat rijzen. Meng de bloem, gesmolten boter, eieren, overige melk, poeder- en vanillesuiker, gist en sinaasappelzeste met een snufje zout. Het deeg moet homogeen zijn en niet te dik. Verdeel het deeg in 2 ballen, dek ze af met een keukenhanddoek en laat vervolgens 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Gebruik een deegroller om het deeg op de uitgespreide en met bloem bestrooide handdoek uit te rollen tot een vierkant met een dikte van 2 cm. Spreid de helft van de vulling erover uit en rol het geheel op met behulp van de keukenhanddoek. Herhaal met de tweede deegbal.

Leg bakpapier op een ovenplaat van je AEG-oven en daarop jouw twee briocherollen. Laat 30 minuten rusten en bestrijk met eigeel.

Bak 45 minuten in de oven. Vergeet niet te checken of je brioche gaar is: prik erin met een mes, dat er schoon moet uitkomen.

Hoe maak je de zoete vulling?

Doe het maanzaad in een kookpot met kokend water en laat het op een zacht vuurtje 2 uur sudderen tot je de zaadjes makkelijk kunt pletten. Laat uitlekken en maal het maanzaad fijn in een hakmolen of plet het met je deegroller.

Laat de boter in een grote kookpot smelten met het gemalen maanzaad, de suiker (witte en vanillesuiker), sinaasappelzeste, rozijnen, honing en het amandelpoeder. Laat op een zacht vuurtje 10 minuten al roerend warmen.

Schep het opgeklopte eiwit eronder en laat afkoelen om dan van deze heerlijke feestbrioches te smullen!