Polenta

Polenta

Ingrediënten

600 ml vleesbouillon
of water met bouillonblokjes
1 tak rozemarijn (optioneel)
150 gram polenta
2 eetlepels olijfolie of boter
of meer naar smaak

Voorbereiding

neem een ruime pan
breng de bouillon met de rozemarijn aan de kook
laat - als de bouillon kookt - de hittebron hoog staan
strooi langzaam het maïsgriesmeel in de bouillon
blijf roeren – liefst met houten lepel - en let goed op
neem - als de pap begint te koken - de pan even van de hittebron om heftig spatten te voorkomen
roer - met de pan van de hittebron af - circa een minuut flink door en zet de pan daarna op een lage hittebron die zo afgesteld is dat de pap net blijft koken
kook - regelmatig roerend - in circa 10à 20 min gaar
voeg wat water toe als de polenta te dik wordt
proef als de korreltjes in de pap zacht zijn
roer olijfolie of boter (naar smaak) door de pap
breng de polenta - indien nodig - nog op smaak met zout

bereid de polenta volgens het basisrecept
roer de kaas door de polenta voordat de pap op smaak gebracht wordt met zout (dat zit namelijk ook al in de kaas)

bereid de polenta volgens het basisrecept, maar voeg geen extra water toe als de pap erg dik wordt
doe de polenta na het koken in een met olie ingesmeerde cakevorm en laat de massa tot lauwwarm afkoelen
stort op een snijplank en snijd de polenta in dikke plakken.

Serveer lauwe plakken besprenkeld met een beetje olijfolie

roer de maïzena met een klein deel van het water (voor de tomatensaus) glad in een steelpan.
doe de rest van het water, de tomatenpuree, de suiker en de Provençaalse kruiden in de steelpan.
breng al roerend aan de kook en laat even doorkoken
proef en breng de saus op smaak met (cayenne) peper en zout.

Klaar!

Pagina afdrukken in PDF

Variante : Polenta in blokjes

kook de polenta in de melk
voeg de bieslook toe
giet de massa tot een hoogte van ongeveer 1,5 centimeter in een passende platte braadslee
laat helemaal afkoelen
snijd in blokjes van 1 bij 1 centimeter
haal de blokjes vlak voor het serveren door de droge polenta
verwarm de olie in een koekenpan
frituur tot goudbruin.