Franse klassieker: Quiche Lorraine

Met dit recept maakt u een heerlijke quiche met perfect knapperig deeg terwijl de vulling smelt in de mond.

Ingrediënten

Bereiding

1. Kneed de bloem, boter, eieren, nootmuskaat, peper en zout op een lichtjes met bloem bestrooid werkvlak tot u een glad deeg hebt. Rol dit tot een bal. Wikkel het deeg in folie en laat het enkele uren rusten in de koelkast.

2. Snij voor de vulling het preiwit of de gepelde ui in ringen en meng met het spek. Klop de eieren op, samen met de zure room en de geraspte kaas, en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

3. Rol het deeg uit op een lichtjes met bloem bestrooid werkvlak en leg het in een licht ingevette ovenschaal. Prik er overal even in met een vork. Verdeel de ui en het spek over het deeg en giet er het eimengsel overheen.

4. Bak de quiche 20 tot 25 minuten op 180°C in een voorverwarmde (stoom)oven met heteluchtfunctie tot de bodem lichtbruin is.
Heeft u liever een extra knapperige bodem? Gebruik dan de 'Pizza Hetelucht'-instelling op uw stoomoven en bak de quiche op niveau 1 op 230°C gedurende 50 minuten voor een heerlijke korst. Laat afkoelen op een rooster en ontvorm.

Tips

Het geheim van de chef
Hoe harder en rijper de kaas, hoe meer smaak de quiche zal hebben.

Serveertip
Snij in punten zoals een pizza en serveer warm.

Bereidingstijd
20 à 25 minuten met de heteluchtfunctie in de (stoom)oven, ca. 50 minuten met de 'Pizza Hetelucht'-functie in de stoomoven voor een extra krokante korst