Veganistische burger

Zelfs de meest fanatieke vleeseters zullen deze smaakvolle combinatie niet kunnen weerstaan.

Ingrediënten

Voor 6 personen

Burgers

  • 200 ml droge kikkererwten, een nacht geweekt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 2 rauwe bieten
  • 1 handvol verse basilicum
  • 1 el. tahini
  • 2 el. olijfolie
  • Sap en zeste van 1 citroen
  • 1 tl. gerookt paprikapoeder
  • 1 tl. bruine mosterdzaadjes
  • 1 tl. gemalen komijn
  • 1 tl. gemalen korianderzaadjes
  • 1 tl. gedroogde tijm
  • Zout

Dressing van cashewnoten en mosterd

  • 200 ml cashewnoten (minstens 1 uur
  • geweekt en bij voorkeur een nacht)
  • 1 el. wittewijnazijn
  • 2 el. water
  • Zout
  • 3 el. olijfolie
  • 1 tl. Franse mosterd

Afwerking

  • Zuurdesembroodjes met zaadjes
  • Bladeren van kropsla
  • Augurken
  • Groentechips (aardappelchips)

Bereiding

Burgers

Bereiding burgers

  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Pel de teentjes knoflook.
  3. Pel en snij de uien.
  4. Schil de bieten en snij ze in grove stukken.
  5. Mix de look, uien, bieten, tahini en olie tot een gladde massa.
  6. Laat de kikkererwten uitlekken. Spoel goed af in een vergiet. Voeg de kikkererwten toe aan het mengsel en mix tot een zachte moes.
  7. Giet in een kom. Rasp de citroenzeste erbij. Snij de citroen doormidden en pers het sap in de kom. Voeg naar smaak kruiden en zout toe.
  8. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Maak burgers van het mengsel en leg ze op de bakplaat.
  9. Bak de burgers 20 minuten.
  10. Bestrijk met extra olie en leg ze in een grillpan of op de barbecue om een extra gerookt effect toe te voegen.

 

Romige dressing van cashewnoten en mosterd

  1. Laat de cashewnoten uitlekken en spoel ze af. Mix ze met het water, de azijn en het zout. Blijf mengen tot het een zachte massa met fijne korrel wordt.
  2. Voeg tijdens het mixen de olie toe tot de dressing de consistentie van mayonaise krijgt.
  3. Breng op smaak met mosterd, zout en azijn.

Serveertip

Snij het broodje in de lengte doormidden en schroei aan met een gasbrander. Schik de sla op de onderkant van het broodje en leg er de augurken en vervolgens de burger op. Lepel de dressing over de burger en leg de andere helft van het broodje erbovenop. Doe de chips in een garneerkommetje of -mandje en dien op met extra dressing erbij.

Accessoires die het koken gemakkelijker maken

Bakken, grillen, stomen ... lukt het beste met onze accessoires. Til je kookkunsten naar een hoger niveau met onze stoomschalen, plancha grill of één van de vele andere accessoires.