Tips

Je diepvriezer ontdooien: hoe doet je dat?

Hoe ontstaat ijs in de diepvriezer?

IJs in de vriezer ontstaat doordat watermoleculen vastvriezen aan de koelelementen in de diepvriezer. IJsvorming ontstaat vooral snel in de zomerperiode. De lucht is warmer en in warmere lucht zitten meer watermoleculen. Wanneer de vriezer per ongeluk heeft opengestaan, komt er dus sneller een laagje ijskristallen bij. Zo nu en dan je vriezer ontdooien is dus zeker een aanrader: het bespaart energie en je kan er meer in kwijt.

Je diepvriezer ontdooien in 6 stappen:

Stap 1. Voordat je de vriezer gaat ontdooien, is het zaak dat je alles eruit haalt. Maak dus de vriezer leeg en haal de stekker uit. Je diepvriesproducten kan je tijdelijk bewaren in een andere diepvriezer, koelbox of koeltas. Je kan ook de eetwaren in driedubbel krantenpapier verpakken en dicht tegen elkaar in de koelkast bewaren. Doe je dit klusje in de winter bij vriestemperaturen? Dan leg je alles gewoon buiten uiteraard.

Stap 2. Zet een pan of bakje met kokend water in de diepvriezer. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten. Ondertussen krab je het ijs los.

Stap 3. Zet een lekbak voor de vriezer waar het gesmolten ijs in kan stromen via de uitloop (vaak een pijpje of rubberen slang in de diepvriezer). Ontdooi je het vriesgedeelte boven de koelkast? Leg dan een paar theedoeken op de bodem om het ergste smeltwater op te vangen.

Stap 4. Met een spatel of zelfs de ijskrabber van de auto kan je het ijs los schaven. Gebruik in elk geval iets van plastic en geen scherpe materialen als metaal of ijzerwerk. Je kan de vriezer behoorlijke schade aanbrengen als je bijvoorbeeld met een plamuurmes aan de slag gaat.

Stap 5. Wanneer je de diepvriezer helemaal ontdooid hebt, kan je hem net zo goed ook even schoonmaken met wat warm water en soda (werkt desinfecterend). Droog de vriezer vervolgens goed af met een keukenhanddoek die absorbeert. Je kan nu de elektriciteit weer aansluiten.

Stap 6. Stop alles wat je van te voren uit de diepvriezer hebt gehaald pas weer terug als de vriezer weer goed is afgekoeld.

AEG NoFrost diepvriezers

Als je deze werkwijze toch nog te omslachtig vindt, of je vriezer maakt zeer snel opnieuw ijs aan, kan je altijd kiezen voor een duurzamere oplossing. De AEG NoFrost diepvriezers houden ijsvorming zelf tegen waardoor je jouw diepvriezer nooit meer hoeft te ontdooien.