Bouillabaisse

Een klassieke Franse soep met zeevruchten. De venkel zorgt voor een anijsachtige toets, de safraan voor de warme gouden kleur.

Ingrediënten

5 krabbenpoten, 2 grote tomaten, gepeld, 1 grote ui, gepeld, 4 teentjes knoflook, gepeld,  50 ml extra vierge olijfolie, 1 bloemige aardappel, 1/2 venkel, 3 laurierblaadjes, 1/4 tl. verkruimelde safraan 1 1/2 el. grof zeezout, 1/2 tl. gemalen zwarte peper 300 ml witte wijn, 500 ml kokend water, 1,5 kg filet van witte vis (zoals zeeduivel, tarbot, rode snapper, geep of kabeljauw), in grote stukken (4x4 cm) gesneden, met het vel er nog aan, 8 kokkels, 500 g gekweekte mosselen, schoongemaakt en ontdaan van de baard, 500 g grote ongepelde garnalen (rauw)

Voor 4 personen


1
Breek de krabbenpoten door erop te slaan met een pan of iets dergelijks.

2 Leg ze in een sauteerpan. Bak op hoge temperatuur, zodat de schaal witter wordt en loskomt en er vloeistof kan binnendringen.

3 Snij de tomaten, venkel, aardappel, ui en look, voeg ze toe aan de krabbenpoten en giet er de olie over. Sauteer tot ze zacht zijn.

4 Giet de wijn erbij en breng aan de kook. Giet het kokend water erbij en zet het vuur lager. Laat de bouillon zo'n 90 minuten sudderen. Zeef de bouillon, eerst door een zeef en daarna door een neteldoek.

5 Houd de bouillon warm op een laag vuurtje.

6 Doe de schelpen en de stukken visfilet elk in een aparte sauspan. Doe in elke sauspan een schep bouillon. Laat elke pan gedurende 2 minuten stomen op een laag vuurtje.

7 Breng de sudderende bouillon aan de kook en voeg de mosselen en de garnalen toe. Laat gedurende 2 minuten koken met het deksel op de pan.

Serveertip! Doe de stukken vis, de mosselen en de garnalen in een ondiep bord of ondiepe kom en giet de bouillon in een kannetje, zodat je gasten zichzelf kunnen bedienen.

 

 • Caesarsalade met Pacifische perfectie

  door Catalina Vélez

 • Caesarsalade met restjes

  door Culinary Misfits

  Caesarsalade met fetakaas en rode biet
 • Côte à l'os Holstein

  door Bart De Pooter

  Côte à l'os Holstein