Pannenkoeken met gerookte zalm

De fluffy pannenkoek in Amerikaanse stijl is een ontbijtklassieker, en met verschillende toppings verandert hij in een uitstekende hartige snack. Dit recept voegt dunne plakjes gerookte zalm toe aan de mix - echt heerlijk.

Voor 8 personen
Kooktijd: 30 minuten

Ingrediënten

Voor de pannenkoeken
230 g bloem, 2 theelepels bakpoeder, schil van 1 citroen, 2 snuifjes zout, 6 eieren, gescheiden, 280 g melk

Garnering
Gerookte zalm, dille, crème fraîche, citroensap

  • Doe de bloem, bakpoeder, citroenschil en het  zout in de  Blender.
  • Maak een putje in het midden, voeg de eierdooiers toe, giet de melk er in en mix tot een glad beslag.
  • Klop het eiwit in een grote kom met een handmixer tot het zachte pieken vormt.
  • Meng de eiwitten onder het beslag maar behoud zoveel mogelijk lucht in het beslag tot je een mooi licht beslag hebt.
  • Verhit een grote koekenpan en smelt er wat boter in.
  • Laat een kleine lepel vol beslag in de hete pan vallen en bak deze tot iedere kant gebruind is, ongeveer 2 minuten.
  • Herhaal dit met de rest van het beslag.
  • Om de pannenkoeken te serveren, klop je wat crème fraîche op en beleg je dit met gerookte zalm, een takje dille en een scheutje citroensap.

Meer dikte?
Door de eiwitten apart te kloppen, ontstaat er een dikkere pannenkoek met een lichtere smaak

Wijnkoppeling

Om dit klassieke luxe gerecht te combineren, lijkt een klassieke luxe wijn perfect passend: een mousserende wijn van een traditionele methode. Andere goede keuzes zijn wijnen met een Chardonnay-basis of Blanc de Blancs van Champagne uit Frankrijk, de Franciacorta uit Italië, Verenigd Koninkrijk of van een koeler klimaat in de Nieuwe Wereld zoals Tasmanië in Australië of Marlborough in Nieuw-Zeeland. De frisheid en het bruisen van de wijn benadrukken de textuur van de zalm en extraheren een deel van de zoutheid. Om te genieten van de complexiteit van de smaken, serveer hem in een normaal tulpvormig glas, in plaats van in een flute of coupé.

Meer lezen

messen op de snijplank

Andere recepten van Le Cordon Bleu

  • Pain perdu
  • Pizza
  • Gestoomde buns