Makkelijk zuurdesembrood uit de stoomoven

ChicksLoveFood deelt hun recept voor een verrassend eenvoudig zuurdesembrood uit de stoomoven. Met slechts een paar pure ingrediënten en de juiste timing bak je een brood met een krokante korst en een luchtige binnenkant. Dankzij de Steamify-functie van je oven hoef je geen ervaren bakker te zijn om een resultaat te krijgen dat smaakt alsof het professioneel gemaakt is. Benieuwd naar het recept van ChicksLoveFood? Lees dan verder.

Ingrediënten

Dit heb je nodig (voor 1 brood): 

  • 200 g speltbloem
  • 200 g volkoren speltmeel
  • 230 ml water
  • 9 g zout
  • 170 g actieve zuurdesemstarter

Bereiding

1. Doe de speltbloem, het volkoren speltmeel, het water, het zout en de zuurdesemstarter in een kom.
2. Mix het geheel ongeveer 7 minuten met een mixer met deeghaken tot een stevig deeg.
3. Kneed het deeg daarna nog kort met de hand door.
4. Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg rijzen tot het ongeveer verdubbeld is in volume (dit duurt meestal 4 tot 6 uur op kamertemperatuur).
5. Stort het deeg op je werkblad en vorm er een ronde bol van.
6. Bestuif een rieten rijsmandje met rijstmeel en leg de deegbol erin met de naad naar boven.
7. Laat het deeg nog 2 uur rijzen op kamertemperatuur, totdat het bijna de rand van het mandje bereikt.
8. Doe een plastic zak om het mandje en zet het een nacht in de koelkast.

De volgende dag: bakken in de AEG stoomoven

Bak je met een Dutch oven? (gietijzeren pan)
1. Verwarm de oven voor op 230 graden. Let op: zet de lege pan met deksel tijdens het voorverwarmen in de oven.
2. Zet de oven nu op stand Steamify op 200 graden.
3. Haal het deeg uit de koelkast en leg het voorzichtig in de hete pan waarvan je de bodem bedekt met rijstmeel (met de bovenkant naar boven).
4. Snijd met een scherp mes een inkeping van ongeveer 0,5 cm over de lengte van het deeg.
5. Doe de deksel op de pan en bak het brood 34 minuten met deksel.
6. Haal daarna de deksel van de pan en bak nog 10 tot 15 minuten tot het brood goudbruin en knapperig is.
7. Laat het brood afkoelen op een rooster.

Bak je zonder Dutch oven? (gietijzeren pan)
1. Verwarm de oven voor op 230 graden. Laat een bakplaat of pizzasteen mee voorverwarmen in de oven.
2. Leg het deeg voorzichtig op een stuk bakpapier.
3. Snijd met een scherp mes een inkeping van ongeveer 0,5 cm over de lengte van het deeg.
4. Schuif het deeg mét bakpapier op de hete steen of plaat.
5. Zet de oven op Steamify. Bak het brood 15 minuten met stoomfunctie actief (Steamify).
6. Zet daarna de stoom uit of kies voor een droog programma (zoals ‘Conventioneel’) en verlaag de temperatuur naar 210 graden.
7. Bak het brood nog 20 minuten tot goudbruin en gaar.
8. Laat afkoelen op een rooster.

  • Nog meer inspiratie nodig?

    Kies een gerecht dat je lekker vindt en verras jezelf met onze heerlijke recepten.
    Bovendien hebben we ook de recepten van onze AEG Chefs om je smaakpapillen naar een hoger niveau te tillen.

  • Ontdek onze keukentoestellen

    AEG beschikt over een ruim assortiment van innovatieve toestellen met een strak design. Van ovens en kookplaten tot dampkappen, geschikt voor iedere keuken.
     

  • Extra kookaccessoires nodig?

    Ga niet voor goed koken maar voor geweldig koken, met ons uitgebreid assortiment aan kookaccessoires. Van een zoutsteen en ovenroosters tot bakplaten en nog veel meer.