Microplastic Filter

Share your look, not your microplastics

Wanneer je synthetische kleding wast komen er microplasticvezels vrij. Met de nieuwe microplasticfilter van AEG houd je tot 90% van de microplasticvezels* tegen voor ze in het afvalwater terechtkomen. Compatibel met alle wasmachines van alle merken.

Wist je dat?

Door het wassen van synthetische kleding komen er per huishouden twee volle plastic zakken microplastics per jaar in het afvalwater terecht. Zo vloeit er wereldwijd ongeveer een half miljoen ton microplasticvezels naar zee. Volgens het United Nations Environment Programme (UNEP) is dat het equivalent van bijna drie miljard polyester hemden! Een filter aan je wasmachine monteren die 90 procent van de microvezels (groter dan 45 micron) tegenhoudt, is dus geen overbodige luxe…

Benieuwd naar de volledige studie? Deze kan je hier bekijken.

Hoe goed ben jij vertrouwd met microplastics en het wasgedrag van de Belgen? Doe hier de test.

WAT ZIJN MICROPLASTICS EIGENLIJK?

Microplastics zijn een groeiend wereldprobleem en zowel consumenten als EU-leiders worden zich er steeds meer bewust van. Maar wat is dit wereldwijde fenomeen nu eigenlijk?

 • Icoontje vergrootglas)
  Microplastics zijn stukjes plastic kleiner dan 5 mm

  Wist je dat er jaarlijks door te wassen van kleding alleen al per huisouden 2 zakken microplastic vezels vrijkomen? Tegenwoordig is 64% van de nieuwe kleding gemaakt van plastic. Ze kunnen van verschillende oorsprong zijn: kleine deeltjes komen rechtstreeks in het milieu terecht (primaire microplastics) of zijn afkomstig van de afbraak van grotere plastic voorwerpen (secundaire microplastics) (1-2)**.

 • Icoontje dode vissen in de zee
  Dragen bij tot voortdurende vervuiling

  Elk jaar wordt bijna een half miljoen ton microplastic vezels in de oceaan gedumpt - dat zijn 3 miljard polyester shirts. Microplastics breken niet biologisch af wanneer ze in het milieu terechtkomen. Doordat ze hier aanwezig blijven dragen ze bij tot de voortdurende vervuiling van onze ecosystemen en voedselketens (3)**.

 • Icoontje waarschuwing
  Onderzoek toont aan dat het schadelijk kan zijn

  Aangezien het een opkomend onderzoeksveld is, weten we nog niet veel over microplastics en hun impact. In recente studies werd evenwel aangetoond dat microplasticvezels verschillende negatieve effecten hebben op waterorganismen en een potentieel risico vormen voor mensen (4-5)**.

ONZE BIJDRAGE TOT DUURZAAMHEID

Dankzij AEG kan je op een doeltreffende en handige manier je kleren wassen met minder negatieve invloed op het milieu, waarbij microplasticvezels, die vrijkomen van textiel tijdens het wasproces, worden gefilterd. AEG wil een duurzaam bedrijf zijn dat gedreven wordt door innovatie en klantenervaringen. Met de microplasticfilter bieden ze een oplossing voor consumenten die duurzame keuzes willen maken in hun dagelijkse leven.

ERVOOR ZORGEN DAT ER MINDER MICROPLASTICVEZELS VRIJKOMEN

De microplasticfilter helpt de microplasticvezels tegenhouden die door synthetische kleding en textiel vrijkomen. Zo komen ze minder in het afvalwater terecht.

AEG-MICROPLASTICFILTER

AEG-MICROPLASTICFILTER

 • Een extern accessoire dat je wasroutine niet verstoort
 • Aan de muur te monteren
 • Heel handig – toont wanneer het schoongemaakt moet worden
Vrouw naast wasmachine met microplasticfilter

DE VOORDELEN VAN EEN MICROPLASTICFILTER

De microplasticfilter helpt de microplasticvezels tegenhouden die door synthetische kleding en textiel vrijkomen. Zo komen ze minder in het afvalwater terecht. De filter is compatibel met alle wasmachines van alle merken en heeft geen enkele invloed op het wassen zelf.

Pink fibres
HOUD TOT 90% VAN DE MICROPLASTICVEZELS TEGEN*
 • Indicatielampje filter
  Indicatielampje geeft aan wanneer je de filter moet schoonmaken

  Het patroon kan microplasticvezels opvangen van meerdere wascycli en zal aangeven wanneer het schoongemaakt moet worden.

 • Gerecycleerd plastic
  Gemaakt van gerecycleerd plastic

  Minstens 50% van het plastic van het product komt van gerecycleerde bronnen.

 • Installatieafmetingen
  Installatie

  De microplasticfilter moet aan de muur gemonteerd worden. Beide kanten van het toestel zijn mogelijk. Kom meer te weten over het installatieproces.

Onderhoud van de mircoplastic filter

De filter waarschuwt wanneer het moet worden gereinigd (om de 6-8 wasbeurten). Onderhoud is eenvoudig - gebruik de reinigingsborstel en gooi de microplastic vezels in de normale afvalbak (huisvuil).

Het filterpatroon kan 6 maanden worden gebruikt voordat het vervangen dient te worden. Als het filterpatroon goed gereinigd wordt, dan kan deze worden weggegooid bij het plastic afval en zo gerecycled worden.

* > 45 micron vrijgegeven door synthetische kleding. Om de filtercapaciteit te meten, wordt er een interne testmethode gebruikt met polykatoen en materialen met gemengde polyesters in de wascyclus op 40°C voor synthetische materialen. ​

** 1. Wright, S.L., Thompson, R.C., Galloway, T.S. (2013) The physical impacts of microplastics on marine organisms: A review, Environmental Pollution, Vol. 178, 483-492.

2. https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20181116STO19217/microplastics-sources-effects-and-solutions

3. ECHA https://echa.europa.eu/hot-topics/microplastics

4. Rebelein, A., Int-Veen, I., Kammann, U., Scharsack, J.P.(2021) Microplastic fibres – Underestimated threat to aquatic organisms? Science of the Tot Envir., Vol. 777 

5. Toussaint, B., Raffael, B., Angers-Loustau, A., Gilliland, D., Kestens, V., Petrillo, M., Rio-Echevarria, I.M., Vanden Eede, G. (2019) Review of micro- and nanoplastic contamination inthe food chain – Food Add.&Contam.: Part A, 35(5):1-35