Hoe een combi-stoomoven gebruiken? Tips & tricks

Je hebt een combi-stoomoven van AEG en wil hem graag optimaal gebruiken? Ontdek hier hoe je hem reinigt, wat de verschillende functies inhouden en leer koken met stoom dankzij onze stoomoven recepten. Dankzij onze tips haalt je alles uit je toestel en tover je de meest heerlijke gerechten op tafel.

Waterhardheid en klok instellen

Wanneer je jouw oven de eerste keer aanzet, zal gevraagd worden om enkele zaken in te stellen: de taal, het contrast, de helderheid, de tijd en de waterhardheid. In de handleiding van het toestel vind je een tabel waarmee je de waterhardheid kan nakijken.

Aan de hand van deze instelling wordt bepaald hoe vaak jouw oven ontkalkt moet worden. Wanneer het tijd is om je stoomoven te ontkalken, zal het toestel een signaal geven. Het is belangrijk om dit goed in te stellen zodat de opgestapelde kalk tijdig verwijderd wordt en je oven optimaal blijft functioneren.

Welk type combi-stoomoven heb je?

Heb je een combi-stoomoven met een groot waterreservoir (zie rechtsboven op de afbeelding) dat je er volledig uit kunt halen? Dan heb je een SteamPro model. Bij deze oven kan je de waterlade uit het toestel nemen om het bij te vullen met water.
Heb je een combi-stoomoven met een klein waterreservoir (zie rechtsboven op de afbeelding) dat je er niet uit kunt halen? Dan heb je een SteamBoost model. Bij deze oven kan je de waterlade niet volledig uit het toestel nemen maar dien je het bij te vullen met een kan.
waterreservoir openen AEG SteamPro oven

Waterreservoir vullen - SteamPro oven

Om het waterreservoir van je SteamPro oven te vullen duw je zachtjes op de waterlade. Het reservoir komt vanzelf uit het toestel. Je kan de waterlade op twee manieren bijvullen. Ofwel laat je het waterreservoir in je oven en vult je het bij met een waterkan. Ofwel haal je het reservoir volledig uit de oven en vul je het bij onder de kraan. Let op dat je de waterlade horizontaal houdt om geen water te morsen. Plaats het reservoir daarna terug in het toestel.

Na ieder gebruik moet je het waterreservoir leegmaken. Haal de watertank uit je oven en giet het overtollige water weg in je spoelbak.

waterreservoir vullen AEG SteamPro oven

De watertank kan met 950 ml water gevuld worden. Gebruik uitsluitend kraantjeswater om de lade te vullen, zeker geen alcohol of andere vloeistoffen. Om te ontkalken kan je natuurlijk wel ontkalkproduct gebruiken. 

waterreservoir openen AEG SteamBoost oven

Waterreservoir vullen - SteamBoost oven

Om het waterreservoir van je SteamBoost combi-stoomoven te vullen duw je zachtjes op de waterlade. Het reservoir komt vanzelf uit het toestel. Gebruik een kan om de waterlade te vullen met kraantjeswater. Giet nooit alcohol of andere vloeistoffen in de lade, ontkalkproduct wanneer je ontkalkt is wel oké. Duw het waterreservoir na het vullen terug op zijn plaats.

De watertank kan met 950 ml water gevuld worden. Bij te weinig water geeft de oven een signaal. Wanneer de tank vol is, geeft de oven dit ook aan. Als je toch teveel water hebt toegevoegd, komt dit rechtstreeks in de oven terecht via een overloopsysteem. Dat vormt geen probleem.

Na iedere stoombeurt moet je het waterreservoir leegmaken. De makkelijkste manier hiervoor is om een diepe bakplaat onderin de oven te plaatsen en de reinigingsfunctie 'Legen reservoir' te selecteren op het menu van je oven. Volg de instructies die verschijnen. Droog daarna even de binnenkant van de oven met een doek en laat de deur open tot de oven volledig droog is.

STOOMOVEN REINIGEN VOOR EERSTE GEBRUIK

Voor je jouw oven voor de eerste keer gebruikt, moet je hem reinigen met stoom. Op deze manier is hij volledig schoon wanneer je start met koken.

Hoe reinigt je jouw stoomoven?
- Verwijder de accessoires en de inschuifrails om de zijwanden te reinigen.
- Vul de waterlade tot het maximale niveau.
- Kies de stoomreinigingsfunctie in het menu: Reinigen.
- Ga met een zachte spons langs de binnenkant van de oven.
- Verwijder al het resterende water uit de waterlade en laat de ovendeur nog een 1 uur open tot alles droog is.

Shuttle-draaiknop

Bij een oven met shuttlebediening maak je gebruik van een ronde draaiknop om een programma of instelling te kiezen in de plaats van touchbediening te gebruiken. Om een bepaalde instelling of melding te bevestigen, druk je de ronde knop lichtjes in om door te gaan.

Voorgeprogrammeerde stoomoven recepten

Op je toestel vind je voorgeprogrammeerde stoomoven recepten terug. Deze recepten geven optimale instellingen voor elke bereiding, van coq au vin en aardappelgratin, tot kaaskoekjes en appeltaart. Je kiest simpelweg een gerecht en volgt de bereidingswijze, daarna selecteer je het recept in het menu van je oven en die bepaalt automatisch de juiste instellingen (programma, temperatuur …). Deze voorgeprogrammeerde recepten staan gebundeld in een receptenboek dat je via onze site kunt downloaden.

VarioGuide op basis van ingrediënt

De VarioGuide bevat aanbevolen oveninstellingen voor een groot aantal ingrediënten. Je selecteert simpelweg het ingrediënt dat je wilt klaarmaken zoals "zalmfilets", "biefstuk - medium" of "wortelen" en dan verschijnt een voorgestelde temperatuur en duurtijd. Soms moet je nog even het gewicht ingeven zoals bij een "hele kip" bijvoorbeeld. Op basis daarvan past de oven de instellingen aan voor het beste resultaat.

De VarioGuide is onderverdeeld in verschillende categorieën waaruit u kunt kiezen: vis/zeevruchten, gevogelte, vlees, ovengerechten, pizza/quiche, taart/koekjes, brood/broodjes, groenten, crèmes en terrines of bijgerechten.

Tips om te koken met stoom

Als je gaat stomen is het goed om met een aantal zaken rekening te houden:

- Start met een 'koele' oven (max 70°C) wanneer je gaat stomen.
- Tijdens het stomen laat je best de ovendeur dicht. Wanneer je de deur opent, ontsnapt er namelijk stoom en warmte waardoor het kookproces wat langer zal duren. Daarnaast kan er condensatie ontstaan tussen de glazen platen van de deur wanneer je tijdens het stomen de deur opent.
- Een AEG combi-stoomoven maakt gebruik van lage druk waardoor de stoomtijden iets langer duren dan bij een oven die hoge druk gebruikt.

Verschillende stoomfuncties

Zowel de SteamBoost als de SteamPro oven hebben verschillende stoomfuncties, een 100% stoomprogramma ("Stoom"/"Stomen") waarbij enkel stoom gebruikt wordt en meerdere standen waarbij stoom en hete lucht gecombineerd worden (bij deze functies verschilt het vochtgehalte: 25%, 50% of 75% vocht). Hieronder lichten we de verschillende stoomfuncties meer in detail toe.

100% stoomprogramma

Het 100% stoomprogramma is erg veelzijdig. Gebruik het programma voor zowel verse als ingevroren ingrediënten. Je kan groenten, vlees, vis, deegwaren, rijst, maïs, griesmeel en eieren bereiden, opwarmen, ontdooien, pocheren of blancheren. Dankzij de grote ovenruimte kan je een volledig menu in een keer bereiden, let er wel op dat de bereidingstijden bijna hetzelfde zijn.

Om dit programma te gebruiken vult u de waterlade tot het maximale niveau. Doe de ingrediënten in de juiste ovenschalen en plaats ze op de ovenroosters. Zorg voor ruimte tussen de oven- of stoomschalen zodat de stoom rond de gerechten kan circuleren.

OPGELET! Wees voorzichtig met het openen van de ovendeur als het programma is geactiveerd. Er kan stoom vrijkomen.

Stoom toevoegen aan brood

Combi-stoomprogramma's

Naast een programma om 100% te stomen, heeft de combi-stoomoven ook meerdere programma's waarbij stoom en hete lucht gecombineerd worden. Deze programma's vind je in het menu onder "Koken met vocht".

Zet de oven op "Weinig vocht" / "Combi Stomen" voor het bereiden van brood, braadstukken, gebak of ovenschotels. Dit programma combineert hete lucht met 25% vocht. De maximale temperatuur hierbij is 230°C.

De optie "Medium vocht" / "Combi Plus Stomen" kan je gebruiken voor grote stukken vlees, gevogelte, ovengerechten en ovenschotels (bv. lasagne). Met dit programma combineer je 50% vocht met hete lucht. Je kan de oven maximum 200°C laten worden bij dit programma.

Bij de SteamPro oven heb je nog een derde programma dat stoom en hete lucht combineert: "Veel vocht". Met dit programma voeg je 75% vocht toe. Geschikt om delicate gerechten zoals pudding, flan, patés, terrines en vis te bereiden. De maximale temperatuur bij dit programma bedraagt 130°C.

Favoriete functies

Heb je een gerecht dat je regelmatig maakt omdat het je steeds weer smaakt? Je kan de programma's die je het vaakst gebruikt opslaan als Favoriet. Zo kan je jouw meest gekozen programma’s of instellingen makkelijk en snel activeren zonder de tijd of temperatuur opnieuw in te stellen. De instellingen zijn beschikbaar in het menu onder "Favoriet". Je kan in totaal 20 programma's opslaan. De naam kan je zelf kiezen of kan je achteraf wijzigen. Een reeds aangemaakt favoriete programma kan je achteraf makkelijk overschrijven door een ander programma.

Opgelet: ovens met een shuttle-draaiknop als bediening beschikken niet over deze functie.

Snelopwarmfuncties

Je kan je oven nog sneller laten voorverwarmen door de functie "Snel Opwarmen" te activeren. Raak de "°C 3sec"-toets 3 seconden aan om de functie in of uit te schakelen.

Opgelet: leg geen voedsel in de oven wanneer de functie "Snel opwarmen" is ingeschakeld.

Uitgestelde start

Nadat je een programma hebt ingesteld op de oven, kan je de eindtijd aanpassen aan de hand van de pijltjes. De volgende melding verschijnt: “De oven is geprogrammeerd en start om: …”. De starttijd wordt bepaald op basis van de gekozen eindtijd en de duur van het programma. Je kan de eindtijd aanpassen bij alle programma’s, recepten en de Varioguide.

Op die manier creëer je als het ware een uitgestelde start. Zo kan je ’s morgens bijvoorbeeld een diepgevroren lasagne in de oven zetten en de eindtijd instellen op het moment dat je ’s avonds thuiskomt. Of je kan al een maaltijd bereiden, in de oven plaatsen en een programma instellen, terwijl je ondertussen iets anders gaat doen. Zo kan je ervoor zorgen dat je gerecht klaar is op het moment dat je aan tafel wilt gaan.

Heerlijke sous-vide bereidingen: hoe?

Met een SteamPro stoomoven kan je perfect sous-vide koken. Deze techniek is ideaal om vlees, vis, zeevruchten, groenten en fruit langzaam te garen op lage temperatuur. Door ingrediënten vacuüm te trekken in een zakje met kruiden of een marinade, worden alle smaken en sappen beter bewaard. Vacuüm getrokken ingrediënten zijn ook langer houdbaar en kan je gemakkelijk invriezen. Ontdek alles van sous-vide: wat kan je sous-vide koken? Hoe werkt sous-vide precies? En welke voordelen brengt sous-vide allemaal met zich mee?

Heerlijke pizza met krokante korst

Gebruik het specifieke pizzaprogramma op je oven voor het lekkerste resultaat wanneer je pizza bakt. In vergelijking met het programma ‘hetelucht’, wordt bij het programma ‘pizza hetelucht’ niet enkel hetelucht maar ook onderwarmte gebruikt. Daardoor wordt de korst krokanter gebakken. Voor een ideaal resultaat bak je best op één niveau: het laagste niveau in je oven. In combinatie met de pizzasteen geniet je van de meest krokante korst. Warm de oven voor op 230° en plaats de pizzasteen tegelijkertijd mee in de oven zodat deze mee opwarmt.

Tip: je kan deze functie ook perfect gebruiken voor quiches en taarten met dikkere bodems. Blind bakken of voorbakken niet langer nodig.

Deeg rijzen

Je kunt dit automatische programma gebruiken voor elk gistdeeg. Het zorgt voor de juiste atmosfeer om het te laten rijzen. Plaats het deeg in een kom die groot genoeg is voor het gerezen deeg. Het is niet nodig om het af te dekken. Plaats een bakrooster op niveau één en schuif de schaal erin. Sluit de deur, stel het programma in op "Deeg Laten Rijzen" en stel de tijd in.

Brood bakken

Er gaat niets boven versgebakken brood. Brood bakken is bovendien ook helemaal niet moeilijk. Bloem, gist, water en wat zout mengen. Het deeg goed kneden en alles de oven in. Gebruik het programma "Brood bakken" op je oven voor brood en broodjes met een bijna professioneel resultaat qua krokantheid, kleur en bruine korst. Bakken met stoom houdt namelijk de vochtigheidsgraad op peil en doet zo het brood beter rijzen. Resultaat: een luchtige kruim, terwijl de korst knapperig krokant kan worden afgebakken. De oven voorverwarmen wordt bij dit programma niet aanbevolen.

TIP: gebruik de patisserieplaat bij dit programma voor het beste, meest krokante resultaat.

Zelf aan de slag? Bekijk onze recepten om brood te bakken:
recept focaccia met olijfolie en oregano
recept brood met spekjes

Lage temperatuur garen voor sappige stoofpotjes en mals vlees

Met het programma ‘lage temperatuur garen’ op je stoomoven kan je enerzijds heerlijke stoofpotten bereiden en anderzijds grotere stukken vlees met een sappig en mals resultaat. Denk maar aan: stoverij, tajines, coq au vin, osso bucco, goulash of vleesbouten, gebraad en volledige kippen. Het programma is gemakkelijk te gebruiken. Bereid eerst je gerecht op je kookplaat (maak je stoofpot of braad het vlees aan in een pan) en plaats het daarna in de oven op het programma ‘lage temperatuur garen’. Bij vlees of vis kan je de temperatuursensor gebruiken om de kerntemperatuur in te stellen. In de handleiding van je oven vind je een handige tabel met de temperaturen die je best aanhoudt.

Gefrituurd eten zonder friteuse

De AEG combi-stoomoven heeft een ‘bevroren gerechten’ programma waarmee je gemakkelijk kant-en-klare gerechten bereidt. Denk aan diepvriesfrieten, loempia’s, calamares, kroketjes, fishsticks … Bevroren gerechten die al eens gefritureerd zijn geweest kan je op deze manier klaarmaken zonder frietketel. Dit brengt heel wat voordelen met zich mee. Doordat je geen extra vetstof gebruikt, is het beter voor je gezondheid. Daarnaast heb je niet de geurhinder in huis die een friteuse doorgaans met zich meebrengt. Ten slotte is het ook veiliger voor kinderen aangezien de gerechten bereid worden in de oven en er geen hete olie aan te pas komt.

TIP: gebruik de patisserieplaat bij dit programma voor het beste, meest krokante resultaat

eten opwarmen in je AEG stoomoven voor een sappig resultaat

De vervanger van je microgolfoven: ‘Regenereren’

Met het programma ‘Regeneren’, oftewel opwarmen, combineer je de stoomoven met het gemak van een microgolfoven. Door je gerechten op te warmen met stoom voorkom je dat je eten uitdroogt. Door de gelijkmatige warmteverdeling en de toevoeging van stoom, smaakt het voedsel alsof het net bereid is.

Opwarmen op je bord, zonder af te dekken

Je kan eten direct op een bord verwarmen in de oven. Om meerdere borden tegelijkertijd op te warmen, kan je ze boven elkaar plaatsen op de verschillende roosterniveaus. Je hoeft je bord niet af te dekken met folie. De stoom voorkomt dat het eten uitdroogt.

Hou je eten warm in de oven

Met het programma ‘Warmhouden’ op je oven, kan je eender welke bereiding warm houden. Zo vermijd je dat je kookt voor je familie of vrienden en dat het eten alweer koud is wanneer zij arriveren. De temperatuur wordt bij dit programma automatisch ingesteld op 80°C. Je kan zowel eten op een bord als gerechten in een kookpot of pan warmhouden.

Zelfgemaakte yoghurt met je stoomoven

De SteamPro stoomovens van AEG hebben een programma ‘Yoghurtfunctie’ waarmee je zelf yoghurt kunt bereiden. SteamBoost-ovens hebben dit programma niet. Om yoghurt te maken start je steeds met een kleine hoeveel yoghurt, aangevuld met melk. Tijdens de yoghurtfunctie wordt de oven gedurende enkele uren (5 à 8 uur, afhankelijk van de gewenste dikte) op een lage temperatuur van 42°C verwarmd. Door die gelijkmatige warmte werken de bacteriën van de yoghurt in op de melk waardoor yoghurt ontstaat.

Voedsel inmaken of wecken

Etenswaren inmaken of wecken is een manier om voedsel lange tijd te kunnen bewaren in steriele glazen potten. Het biedt een gezond en zelfgemaakt alternatief op geconserveerd voedsel in glas of blik uit de supermarkt. Wat je zoal kunt inmaken? Denk aan fruit, groenten, chutneys, vlees, vis, gevogelte, eieren, soepen en stoofschotels.

Met het programma ‘Inmaken’ op je stoomoven kan je gevulde weckpotten koken zodat alle schadelijke micro-organismen geneutraliseerd worden. Volg een recept om ingemaakt voedsel te maken en vul er daarna gesteriliseerde glazen potten mee, gelijkmatig. Sluit ze af met een klem (vermijd weckpotten met een draai- of bajonetsluiting en metalen bakken) en plaats ze op een bakplaat zonder dat de potten elkaar raken. Giet ongeveer 0.5 liter water op de bakplaat zodat er genoeg vocht in de oven ontstaat. Als de vloeistof in de weckpotten begint te borrelen (na ca. 35 - 60 minuten bij weckpotten van 1 liter), stop dan de oven of verlaag de temperatuur tot 100 °C (raadpleeg de tabel in je handleiding).

Gedroogd fruit, groenten of kruiden: recht uit je oven

Hou je van gedroogd fruit of groenten? Probeer het eens zelf te maken. Gemakkelijker dan je denkt, zeker met een AEG stoomoven. Die heeft namelijk een programma waarmee je zelf allerlei soorten eten kunt drogen. Denk aan diverse soorten fruit zoals gesneden schijfjes appels of perziken, of groenten zoals tomaten of champignons. Ook kruiden kan je perfect drogen in je oven. Tijdens het ‘Drogen’-programma wordt de oven verwarmd op 60°C gedurende enkele uren (de duurtijd verschilt afhankelijk van wat je wilt drogen). Gebruik een bakpapier op je bakplaat wanneer je iets wilt drogen. Voor een beter resultaat kan je de oven halverwege de droogtijd stoppen, de deur openzetten en alles één nacht laten afkoelen om het drogen te voltooien.

Hoe combi-stoomoven reinigen?

Voor een lange levensduur van je combi-stoomoven, maak je hem best steeds goed schoon. In het menu van je oven vind je verschillende reinigingsfuncties terug.

- Stoomreiniging: wanneer de oven licht vervuild is, gebruik je deze stoomfunctie om je oven makkelijk weer schoon te krijgen.
- Ontkalken: je oven geeft een signaal wanneer je moet ontkalken. Aan de hand van deze functie verwijder je de kalkresten in je oven met behulp van een ontkalkproduct.
- Spoelen: als je de stoomfunctie vaak gebruikt, kan je het stoomsysteem spoelen en reinigen om het schoon te krijgen.
- Stoomreiniging Plus: deze functie gebruik je wanneer je hardnekkig vuil maar moeilijk weg krijgt. Met behulp van een ovenreiniger en stoom krijg je weer een stralende oven.

Als je een SteamBoost-oven hebt, zie je ook een functie "Legen reservoir" om het waterreservoir van je oven leeg te maken. Bij een SteamPro-oven kan je de waterlade eruit halen om het leeg te maken.

Onderhoudsproducten om je oven schoon te maken

De ovenreinigingsspray is de makkelijkste en eenvoudigste manier om zelfs de meest hardnekkige vetvlekken te verwijderen. Spuit wat product op het vuile oppervlak en het vet of de ingebrande resten lossen meteen op. De makkelijkste manier om de binnenkant van je oven, bakplaten en ovenroosters er weer als nieuw te laten uitzien.

LET OP: gebruik nooit een schuurspons op email, het beschermend materiaal aan de binnenkant van je oven, anders beschadig je het.

Ovendeur verwijderen

Om je oven grondig schoon te maken kan je de ovendeur en de glazen platen verwijderen. Zo kan je vuil en vetvlekken makkelijker bereiken en schoonmaken. Wees voorzichtig wanneer je de deur verwijdert want ze is erg zwaar.

Nadat je de deur van je oven verwijderd hebt, kan je de glasplaten een voor een uit de deur halen. Maak ze schoon met een sopje, droog ze grondig af en plaats ze daarna opnieuw een voor een terug, de kleinste plaat eerst. Zorg ervoor dat je het glas correct terugplaatst om te vermijden dat de deur daarna oververhit raakt bij het volgende gebruik.

*een gedetailleerd stappenplan om de deur van js oven te verwijderen vind je terug in de handleiding. Download hier je handleiding.

Ontkalker voor je stoomoven

Het is belangrijk een goed antikalkmiddel te gebruiken wanneer u uw stoomoven ontkalkt. Vermijd chemische producten en kies voor een biologisch ontkalkmiddel. De ontkalker van AEG specifiek voor stoomovens is op biologische basis.

ontkalker stoomoven AEG

Hoe stoomoven ontkalken?

Wanneer je stoomt met je oven, vormt zich kalkaanslag in de oven. Door hem regelmatig te ontkalken, komt die sneller op temperatuur en verbruik je minder energie. Hoe vaak dit moet gebeuren, hangt af van hoe vaak je de stoomfunctie gebruikt en van de hardheid van je water.

Je oven zal een signaal geven wanneer je moet ontkalken. Je kan deze melding tot twee keer toe wegklikken. Bij de derde keer dat deze melding verschijnt, kan je de stoomfunctie niet meer gebruiken totdat je het toestel ontkalkt heeft. 

Om je oven te ontkalken, selecteer je het programma "Ontkalken". Plaats daarna een diepe bakplaat onderin de oven. Giet 250 ml antikalkmiddel in de waterlade en vul de lade aan met water tot het maximale niveau. Volg de verdere stappen op het scherm.

Stoomoven accessoires

Bij aankoop van een combi-stoomoven krijg je enkele accessoires bijgeleverd:

✓ Ovenrooster: Voor kookgerei, bak- en braadvormen.
✓ Bakplaat: Voor gebak en koekjes
✓ Braadplaat: Voor braden en roosteren of als pan om vet op te vangen
✓ Kerntemperatuursensor: Om de temperatuur binnenin het voedsel te meten.
✓ Stoomschalenset: Eén bewaardoos zonder gaatjes en één met gaatjes. (Dit accessoire wordt niet bij alle modellen standaard bijgeleverd)

Gebruik van stoomschalen

Er zijn verschillende manieren om de stoomschalen van je oven te gebruiken. Zo kan je de stoomschaal met gaatjes in de gesloten stoomschaal plaatsen en daarin je groenten, vlees of vis leggen. Of je kan de stoomschaal met gaatjes op het rooster zetten en de gesloten stoomschaal op het roosterniveau eronder. Daarnaast kan je de gesloten stoomschaal afzonderlijk gebruiken voor bereidingen zoals mosselen, rijst, pasta of soepen.

TELESCOPISCHE GELEIDERS

Met de telescopische geleiders kan je makkelijk nakijken of gerechten al klaar zijn of niet door ze even uit de oven te schuiven. Je bakplaten of ovenrooster rollen moeiteloos in een soepele beweging uit je oven.

Deze teleschopische geleider bestaat uit 1 niveau en is enkel geschikt voor stoomovens.

AEG stoomschalenset 7 stuks met deksel

7-delige stoomschalenset

Naast een set met 2 stoomschalen, heeft AEG ook een 7-delige stoomkit. Deze roestvrijstalen set laat de stoom rond het gerecht circuleren voor een snelle, gelijkmatige bereiding. Er zijn drie verschillende formaten van stoomschalen in deze set, telkens eentje met en zonder gaatjes die tesamen gebruikt kunnen worden. Deze schalen zijn ideaal voor bereidingen met vlees, vis, groenten en rijst bijvoorbeeld. Daarnaast is er nog een kleinere stoomschaal met een deksel waarmee je sauzen kan opwarmen of stomen.

Dankzij de verschillende formaten kan je meerdere ingrediënten tegelijkertijd stomen zonder dat de smaken zich vermengen. Smakelijk!

Temperatuursensor

De voedselsensor die bijgeleverd zit bij je combi-stoomoven, is een handige hulp bij het koken. Gebruik de sensor om de oven te laten weten hoe je jouw vlees of vis wenst - saignant, à point, doorbakken. Op basis van de kerntemperatuur weet je oven dan wanneer je vlees de juiste garing heeft. Je kan ook de temperatuursensor in het gerecht plaatsen en de juiste kerntemperatuur selecteren. Wanneer die temperatuur wordt bereikt, geeft de oven een geluidssignaal en schakelt hij zichzelf uit. Deze functie kan je niet gebruiken tijden het grillen.

Enkele tips:

- Let erop dat de punt van de kerntemperatuursensor steeds mooi in het midden van het gerecht zit en niet tegen het bot komt. Zo heb je het meest accurate resultaat.

- Het is aangeraden een stuk vlees eerst te kleuren met wat vetstof, zoals olie of boter, in een pan of gietijzeren pot. Vis daarentegen kan je rauw in de oven plaatsen.

- Je kan de temperatuursensor ook als timer gebruiken. Zodra je gerecht binnenin de gewenste temperatuur heeft bereikt, waarschuwt de sensor jou zodat je kan controleren of je het uit de oven haalt of nog even laat garen.

Bekijk hier hoe je de temperatuursensor gebruikt.

Zelf aan slag? Test ons recept voor hele kip uit de oven eens uit.

AEG patisserieplaat

Patisserieplaat

Door de gaatjes in de aluminium plaat kunnen hitte en stoom rond het deeg circuleren voor een knapperige textuur en een zachte en vochtige binnenkant. Ook ideaal voor het drogen van voedingsmiddelen zoals appelringen of groenten.

Sous-vide vacuümzakjes voor de stoomoven

Heb je een SteamPro stoomoven met sous-videfunctie? Dan kunnen deze sous-vide zakjes zeker van pas komen. Deze zakjes zijn specifiek bestemd voor temperaturen tussen -40 °C en 120 °C. Door de mix van kleine en grote formaten heb je heel wat flexibiliteit om te koken. Om de zakken vacuüm te trekken, kan je diverse toestellen gebruiken, zoals onder andere de sous-videlade van AEG. Die vacuümlade heeft hetzelfde design als AEG ovens zodat je ze perfect onder elkaar kunt plaatsen in jouw keuken.

Vacuümmachine - compact en makkelijk

Gebruik je graag de sous-videfunctie op je SteamPro stoomoven zonder een extra sous-videlade te installeren? Dan kan je ook kiezen voor een losse vacuümmachine. Met dit toestel kan je ingrediënten vacuüm verpakken.

Het is compact, makkelijk op te bergen, ideaal voor sous-videbereidingen of om voedsel langer te bewaren in de koelkast of diepvriezer.

Pizzasteen voor uw stoomoven

Hou je van knapperige pizza's? Gebruik dan de AEG pizzasteen in combinatie met het pizzaprogramma op jouw oven. De steen is snel verhit en behoudt de warmte lange tijd. Zo krijg je een krokante korst die je meestal enkel met een professionele pizzaoven bereikt. Ook ideaal voor focaccia, gebak en andere broodsoorten. De pizzasteenset bestaat uit een pizzasteen, een rolmes en een houten schep.

AirFry bakplaat

Met de AirFry bakplaat van AEG maak je perfect knapperige groenten en krokante frietjes klaar met minder olie. Dankzij de gaatjes in de bakplaat is er een optimale luchtcirculatie. Daardoor heb je maar heel weinig olie nodig en wordt omdraaien overbodig.

Stoomoven recepten

Een combi-stoomoven is de meest veelzijdige oven uit ons gamma omdat je niet enkel kunt bakken met hetelucht, maar ook hetelucht kunt combineren met stoom én volledig kunt stomen. Testte je elke functie op je oven al uit of weet je niet goed waar te beginnen? Wij geven jou graag heel wat smakelijke recepten mee ter inspiratie. Zo ontdek je de vele mogelijkheden van je oven en zet je heerlijke maaltijden op tafel.

lamshaas uit de stoomoven met groene groenten en Italiaanse saus

Gerechten met 100% stoom

Stoom is een handig hulpmiddel voor wie gezond en smaakvol wil koken. Je hebt geen vetstof nodig, de voedingsstoffen blijven beter bewaard en het komt ook de smaak en textuur van je gerecht ten goede. De mogelijkheden met stoom zijn eindeloos. Wat dacht je bijvoorbeeld van een smeuïge risotto? Of langzaam gegaarde zalm met groentjes voor een gezonde en sappige maaltijd? Of liever lamshaas met groene groenten en Italiaanse saus? Smullen maar!

Recept risotto

Recept gepocheerde zalm met spinazie, prinsessenbonen en tomaatjes

Recept lamshaas met groene groenten en Italiaanse saus

Vragen of problemen?

Heb je een vraag over jouw toestel? Neem een kijkje op onze "Veelgestelde vragen" pagina over ovens. Misschien vind je het antwoord daartussen.

Is er iets mis met je toestel maar weet je niet precies wat? Neem contact met ons op of reserveer een technieker indien het om een defect toestel gaat.