Reinigingsadvies

De beste tips voor het schoonmaken van je wasmachine

Je wasmachine grondig schoonmaken – weg met vetluis

Als je de wasmachine grondig wilt schoonmaken heb je ongeveer een uurtje nodig. Heeft de was een rare geur als de machine net klaar is? Probeer dan eerst een keer de machine te laten draaien op 90 graden, zonder was. Je kan hier een schepje soda voor gebruiken. Idealiter doe je deze onderhoudswas twee keer per maand, maar om het in je systeem te krijgen kan je bijvoorbeeld beginnen met zo nu en dan handdoeken of katoenen beddengoed te wassen op 90 graden. De hoge temperatuur (die dus NIET geschikt is voor bepaalde kledingsoorten) gaat vetluis tegen.

Deze zogeheten vetluis ontstaat wanneer je vaak wast op lage temperaturen waarbij de lichaamsvetten, haren en huidschilfers op de was in aanraking komen met het wasmiddel. De naam heeft dus niets te maken met luizen of andere beestjes, maar het kan in de vorm van vlekken en een vieze geur wel degelijk een negatieve bijwerking op je was hebben. Ook als je geen zin hebt om de wasmachine elke keer grondig schoon te maken, is het aan te raden om de vetluis regelmatig uit de rubberen deurrand (manchetrand) te halen. Maak met keukenpapier of wc-papier de manchetrand goed schoon.

Stroomt de wasmachine niet helemaal leeg of lijkt de was natter dan normaal? Dat kan ook door vetluis komen, dus houd dit vooral in de gaten.

Het zeepbakje reinigen

Maak af en toe eens het wasmiddeldoseerbakje van uw wasmachine schoon om zeepresten te verwijderen en mogelijke schimmelvorming te voorkomen. Het zeepbakje kan je uit de wasmachine halen om schoon te maken (in de vaatwasser stoppen is prima). Laat het drogen voordat je het weer terug stopt en maak in de tussentijd de ruimte schoon waar de lade normaal in de wasmachine zit. Hier zitten vaak zeepresten die je kan verwijderen. Gebruik eventueel een kleine borstel om overal goed aan te kunnen.

Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in de zeeplade) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.

Heb je vaatwastabletten in huis? Dat kan ook helpen om vetluis tegen te gaan. Stop 2 vaatwastabletten in het zeepbakje en draai vervolgens een programma (geen was erbij!) op 90 graden. Het anti-vetmiddel van de vaatwastabletten gaat ook in de wasmachine vet tegen. Voor een optimaal resultaat kan je ook gebruik maken van de speciale AEG wasmachine schoonmaakproducten zoals de SuperClean ontkalker, Clean & Care ontvetter. Bekijk hier alle producten in de webshop.

Of je kiest voor soda, een vaatwastablet of natuurazijn maakt niet uit, maar gebruik deze producten niet tezamen.

De trommel reinigen

Controleer regelmatig even de trommel van je wasmachine om te zien of deze schoon is. Zo voorkom je dat zich roest vormt. Om de trommel grondig te reinigen kan je speciale producten voor inox gebruiken. Daarna draai je best een kort katoenprogramma op hoge temperatuur met een lege trommel en een klein beetje waspoeder om achtergebleven resten reinigingsproduct weg te spoelen.

Afvoerpomp reinigen

Controleer regelmatig dat de afvoerpomp, rechts onderaan je wasmachine, schoon is. Als je een van onderstaande problemen tegenkomt, maak je best de afvoerpomp schoon om te kijken of dit de oorzaak is.

 • de wasmachine pompt geen water weg
 • de trommel draait niet
 • de wasmachine maakt een vreemd geluid door een blokkade in de afvoer pomp
 • op het display verschijnt de foutcode E20

Hoe maak je de afvoerpomp schoon? OPGELET: trek de stekker uit het stopcontact wanneer je dit reinigt!

 1. Open de klep.
 2. Plaats een bakje onder de toevoer aangezien er water zal uitlopen.
 3. Open het afvoerkanaal met de hendels en laat het water eruit lopen tot de bak vol is.
 4. Herhaal de vorige stap tot er geen water meer uitloopt en duw het afvoerkanaal terug.
 5. Draai de filter naar links om die te verwijderen en maak de plaats waar de filter zat even schoon.
 6. Spoel de filter onder de kraan en plaats hem terug in de wasmachine door naar rechts te draaien. Zorg dat deze goed vast zit zodat er zeker geen water kan lekken. 

 

Filter van de toevoerslang en klepfilter reinigen

Je wasmachine heeft aan de achterzijde een filter aan de toevoerslang en een klepfilter. Het is goed om die filters regelmatig te reinigen om aangekoekte aanslag te verwijderen. Hoe je dat doet? Volg de instructies hieronder.

 1. Koppel de toevoerslang los van de kraan en maak de filter schoon.
 2. Maak de toevoerslang los van de wasmachine door de moer los te draaien.
 3. Reinig de klepfilter achteraan met een tandenborstel
 4. Sluit de toevoerslang opnieuw aan op de wasmachine door ze naar links of rechts te draaien